Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

5 skäl till att vin är en hälsodryck

När du häller upp vinglaset kanske du inte främst gör det för dess hälsoeffekter, men det finns gott om forskning som visar på hälsofördelarna med vin. Här är några av dem:

1. Rensar hjärnan

Så länge du håller dig till måttliga mängder kan vinet du dricker faktiskt vara bra för hjärnan, enligt den här studien. Den visade nämligen att låga mängder alkohol hjälpte hjärnan att rensa bort gifter, som bland annat har kopplats till Alzheimers. Det kan dock vara bra att veta att höga alkoholmängder snarare hade en motsatt effekt på hjärnan.

2. Ökad fettförbränning

I den här studien såg man att vindruvor bidrog till en ökad fettförbränning – oavsett om det intogs i form av juice eller vin. Detta bidrog visserligen inte till någon ökad viktminskning generellt i den här studien, men enligt forskarna kan det däremot innebära en minskad risk för fettlever.

Annons

3. Hälsosammare lever

Och på tal om lever så visade den här studien att de som drack en måttlig mängd alkohol varje dag – vilket inte motsvarar mer än ett eller eller två glas – hade en halverad risk att drabbas av just fettlever.

4. Bättre tandhälsa

Som vi har skrivit om här så visade en studie från förra året att rödvin faktiskt kan gynna tandhälsan. Det beror på att det finns två ämnen i rödvin som påverkar bakterier som orsakar plack, hål och andra tandbesvär.

5. Vindrickare är hälsosammare

I en dansk studie har man analyserat 3,5 miljoner transaktioner och kommit fram till att de som dricker vin generellt också köper mer hälsosam mat. Okej, vi är medvetna om att det med största sannolikhet inte beror på att vindrickande gör oss till hälsosammare individer, utan att personer som äter hälsosamt i större utsträckning väljer att dricka vin. Men det är i alla fall ett studieresultat vi vinälskare på redaktionen gillar.

1 kommentar

  1. I senaste forskning om vi skall lita på den,vilket vi kanske inte vill så är all alkohol konsumtion förkastlig,alkohol är alkohol vare sej den kommer från vodka eller vin.
    Kanske läge å uppdatera

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.