Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

5 steg till bättre självförtroende

90 procent av dagens unga kvinnor har problem med självförtroendet.

 

Hindrar din osäkerhet dig från att klättra i karriären? Här är några enkla steg som hjälper dig att komma till toppen.

Om du önskar att du hade känt dig mer självsäker på jobbet så är du inte ensam. Hela 90 procent av dagens unga kvinnor menar att de har problem med självförtroendet, enligt ny forskning. Ofta bottnar det dåliga självförtroendet i att vi själva inte litar på våra förmågor, och det kan spela en stor roll i huruvida vi lyckas på våra jobb eller inte.

Annons

Som tur är så behöver du inte leva med det dåliga självförtroendet. Sarah Ellis och Helen Tupper har skrivit boken How to Overcome your Confidence Gremlins, där de har identifierat de vanligaste självförtroendetjuvarna. Här är några av dem:

1. Rädsla över att inte kunna svaren
Avskyr du möten och undviker intervjuer för att du är rädd att inte kunna svara på frågorna? Du kan inte förutse varje fråga så ge dig själv utrymme att fundera eller till och med söka upp svaret, genom att till exempel säga: ”Låt mig tänka lite på det, jag åter-
kommer senare idag.” Ett sätt att bli mer bekväm med att inte alltid kunna svaren är att frivilligarbeta med något som du inte kan något om, och som du inte förväntas kunna. Då kommer du ge dig själv tillåtelse att inte ha alla svar, och det kan dessutom vara befriande att upptäcka att andra runt omkring dig inte heller kan allt.

2. Att vara rädd för att misslyckas
Är du ständigt rädd för att inte lyckas kommer du undvika att ta risker, och hänga upp dig på små misstag. Det hindrar dig från att ta dig an nya utmaningar och leder till att du inte utvecklas i lika hög grad. Utöka din komfortzon genom att ta små risker i taget. Det hjälper dig att bli mer bekväm med tanken på att miss-
lyckas. Om du inte lyckas är det okej att gräma dig över det resten av dagen, men sedan är det dags att gå vidare och fundera på vad du ska göra annorlunda nästa gång.

3. Att vilja bli omtyckt
Att vara orolig för vad andra kommer tycka om dig kan verkligen hindra dig, eftersom det finns en stor risk att det kommer leda till att du inte vågar göra verklighet av dina goda idéer och att du inte vågar säga nej. Det kan trots allt vara svårt att säga nej, och uppskattas inte alltid av omgivningen. Nästa gång du blir tillfrågad att ta dig an en uppgift på jobbet bör du därför ta reda på hur viktigt det är. Säg till chefen att ”jag vill gärna göra det men jag har tre andra projekt just nu. Det hade varit bra om du kunde berätta om du tycker att jag borde omprioritera mina andra projekt för att hinna med det här.” Det kan också vara bra att hitta någon på arbetet som du kan lita på, och som kan ge dig goda råd och ett annat perspektiv när det behövs.

4. Osäkerhet
Oavsett om din osäkerhet beror på att du tror att de andra inte är intresserade av dina åsikter eller om du tänker att du inte har något att komma med så leder det till att du inte visar upp din fulla potential. Försök förstå varför du känner dig så osäker. Ofta bottnar det i någon av de andra punkterna vi har listat, som att vilja bli omtyckt eller att vara rädd för att misslyckas, så använd de tipsen för att ta dig bort från den här självförtroendetjuven.

5. Känslan av att vara en bluff
Upp till 70 procent av oss har upplevt känslan av att vara rädd att bli påkommen i någon del av livet, så om du känner så kan det vara bra att veta att du inte är ensam. Vi är ofta mer medvetna om våra egna brister än fördelar. Därför är det en bra idé att under en månads tid sätta dig ner i slutet av varje dag för att skriva ner något du är stolt över. Det kan vara att du sprang på lunchen trots att du hade mycket att göra, att du skrev den där rapporten som du har skjutit upp eller att du kanske äntligen dammsög hemma. Det är ett bra sätt för att börja upptäcka de positiva sakerna du gör och som du kanske inte lägger märke till. Så småningom kommer också sättet du tänker förändras.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.