Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

5 tips på hur du bemöter någon som mår psykiskt dåligt

Skippa klyschorna – här är fem tips på hur du bäst bemöter någon som mår dåligt.

Är din första reaktion att ge ett peppande råd eller uppmana till att tänka mer positivt om någon runt dig mår dåligt? Då bör du kolla in Minds nya kampanj. Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa, och de menar att det generellt är kontraproduktivt att mötas av budskap och råd kring hur man bör tänka för att må bättre när man mår dåligt.

För att skapa ett medmänskligare samhällsklimat behöver vi alla bli bättre på att prata om livet som det verkligen är. Den som mår dåligt mår sällan bättre av att läsa Carpe Diem mot en solnedgång. Du är inte misslyckad, snarare väldigt normal, när du periodvis inte hittar motivationen eller klarar av att tänka positivt, säger Selene Cortes som är projektledare för Mind Forum.

Så hur ska du egentligen bemöta någon som mår psykiskt dåligt? Här är deras fem bästa tips:

Annons

Var inte rädd för att fråga personen hur den faktiskt mår. Ser du att någon i din omgivning har det tufft just nu? Öppna för samtal och visa att du finns där.

Kom inte med råd som “tänk positivt” eller “du måste släppa detta”. Det är lika ineffektivt som att be någon som brutit benet att sluta ha ont.

Lyssna – och berätta att du finns där även om personen drar sig undan. Den som mår dåligt vill inte känna sig ensam eller övergiven.

Hjälp till att bena ut problemen. Ställ frågor om vad som kan vara orsaken till att personen inte mår bra – utan att komma med egna antaganden.

Ha tålamod. Många gånger tar det tid att må bättre igen. Visa att du finns där även i perioder då livet är tufft.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.