Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Åldras med glädje!

åldras

Njut av åldrandet och bli piggare, vackrare och lyckligare än någonsin.

Många kvinnor ägnar hela livet åt att bekämpa åldrandet – vi köper antirynkkräm redan när vi fyller 30 och vi börjar tidigt ljuga om vår ålder. Därför är det lätt att glömma att åldrande faktiskt också kan vara en positiv upplevelse. Att bli äldre kan handla om nya möjligheter, att se bättre ut än någonsin och att må så bra som man möjligtvis kan. Det visar inte minst den nya generationen av kvinnor. Skådespelare som Helen Mirren, Judi Dench och Julianne Moore, idrottaren Jo Pavey och TV-presentatören Lorraine Kelly är bara några av de som visar att kvinnor kan omfamna livet trots att de blir äldre, och att de kan se bättre och bättre ut.

”Att bli äldre innebär inte att du automatiskt kommer få en sämre hälsa eller uppleva att du inte räcker till”, säger Christiane Northrup, författare till boken Goddesses never age (186 kr, bokus.com). ”Du kan påverka din framtid genom att anamma en mer tidlös attityd, då kommer du utvecklas mer fysiskt, emotionellt, mentalt och spirituellt.”

Känn dig vacker 
I vårt samhälle likställs ofta skönhet med ungdom, och då kan det vara svårt att hålla självförtroendet uppe. ”I vår åldersdiskriminerande kultur så går till och med 25-åringar runt och oroar sig över gråa hårstrån och skrattrynkor”, säger Northrup. ”När kvinnor fyller 30 så får de panik över att de har blivit gamla. Men tänk om du inte hade någon aning om hur du ’borde’ se ut? Försök tänka bort hur många ljus det är på tårtan varje gång du fyller år och tänk istället på hur glad du är över att få leva, så stärker du automatiskt din självkänsla.”
Om du känner dig nere för att du tycker att du börjar bli gammal så kan det vara bra att tänka på alla äldre, vackra kändisar. Tänk inte på de som ser yngre ut än vad de är – tänk på dem som verkligen bara är vackra. ”Släpp myten om att en kvinna ska vara ung för att vara vacker”, säger Northrup. ”Det viktigaste är att man är ung i sinne och själ – då kommer skönheten lysa igenom.”
Testa det här: Gör en stor förändring istället för att gå runt och oroa dig för åldern. Säg upp dig från jobbet du inte trivs på eller gör slut på en relation som du inte mår bra av. ”Sådana förändringar kan göra att du omedelbart känner dig piggare och friskare. Det finns ingenting vackrare än en nöjd och lycklig kvinna”, säger Northrup. Njut av att känna dig snygg. Gå och få en lyxig ansiktsmask, klipp en ny frisyr eller färga ditt hår i en annan färg – påminn dig själv om hur härligt det är att känna sig snygg. ”Ingen kommer lägga märke till dina rynkor om du är lycklig och nöjd. De kommer bara se hur dina ögon glittrar när du skrattar.”

Njut medvetet
”För att bli ’tidlös’ måste du verkligen lära dig att njuta när du gör något njutningsfullt”, säger Northrup. ”Köp riktigt god choklad av bra kvalitet om du vill unna dig något du tycker är gott, eller baka något själv. Sätt dig sedan på en härlig plats och njut långsamt.” Hitta små sätt för att njuta i vardagen. Gå barfota i gräset eller ta på dig en god parfym även om du inte ska ut.
”Njut av smaker, lukter, syner, ljud och taktila upplevelser som massage eller känslan av ett mjukt tyg mot din hud”, säger Northrup. ”När det känns bra inombords kommer det att märkas på din attityd och ditt humör – så släng de där stela, obekväma kläderna och ta på dig någonting som är skönt.”
Testa det här: Gör ditt sovrum till ett provrum gott nog åt en gudinna. Se till att du får in naturligt ljus i rummet eller tänd levande ljus. Håll platsen ren, elegant och fridfull. Använd högkvalitativa essentiella oljor eller dofter för att det ska lukta gott och spela avslappnande musik för stämningens skull. Njut av att spendera tid i ditt eget lilla paradis.

Annons

Få inre frid
Northrup ger rådet att alltid försöka se det positiva i saker och ting, och inte ständigt ta in negativa saker som sker i vår omgivning, eller i världen i stort. ”Våra kroppar och nervsystem är inte anpassade för att ständigt ta in dåliga nyheter och traumatiserande bilder på daglig basis”, säger hon. ”Och kom ihåg – för varje deppig nyhet så finns det någon lycklig.”
Testa det här: Det finns inget bättre motgift mot stress och oro än skratt, enligt Northrup. Sätt på ett roligt YouTube-klipp eller din favoritserie även om du inte känner för det. Skratt kan vara lika kraftfullt som meditation.

Släpp och gå vidare
Ditt förflutna kan skada dig i nuet om du inte kunnat lägga jobbiga händelser bakom dig eller bearbetat dem, menar Northrup. Så lär dig att släppa taget om det förgångna och att gå vidare. Vet du inte riktigt vad det är som gnager? Då föreslår Northrup att du börjar skriva dagbok. ”Dagböcker är ett fantastiskt verktyg för att kunna reflektera över livet”, säger hon. ”Kvinnor förväntas ofta annars fokusera på alla utom sig själva, vilket inte är bra.”Dolda och förträngda känslor, även negativa och smärtsamma sådana, visar sig ofta i drömmar, så skriv ner alla starka drömmar du har. Då kommer du att förstå dig själv och ditt förflutna bättre.
Testa det här: Skriv ett brev till någon som har fått dig att må dåligt i ditt förflutna, föreslår Northrup. Släpp ut alla känslor – skriv allt du känner, all smärta och all ilska. Sedan bränner du upp brevet och tar ett långt, avslappnande bad. Tänk dig att du har dragit ut en propp och att alla negativa känslor rinner av dig.

Sträck ut en hand
”Omge dig med personer som kan hjälpa dig när du behöver släppa ut rädsla, ilska och ångest. Då blir du säkrare, lyckligare och mer optimistisk – och ditt välbefinnande kommer att öka”, säger Northrup. ”Social isolering och ensamhet är en stor hälsorisk.” Om du inte är i ett förhållande eller har några nära vänner eller familj i närheten så är det lätt att känna sig ensam. Sträck ut en hand till andra personer som du vill dela upplevelser med. Och spendera mindre tid med människor som suger energi och mer med de som ger dig energi.
Testa det här: Bjud in några kompisar till en utekväll (eller innekväll). Ha inte för stora förväntningar på dig själv – var glad, avslappnad och spontan. Kvällens enda mål är att ha kul.

Njut av mat
Om du är en av många som har ägnat hela ditt vuxna liv åt att försöka gå ner i vikt så har du antagligen inte det bästa förhållandet till mat. För att få en sundare inställning är det bästa att börja fokusera på näring och energi istället för viktnedgång, förklarar Northrup. ”Att förbättra kosten är ett av de mest effektiva sätten att få en själslig kickstart på”, säger hon. Fokusera på naturlig, fräsch och gärna ekologisk mat med mycket fullkorn och laga all din mat från grunden. Ge din kropp den näring den behöver så kommer du automatiskt undvika söt och fet snabbmat.
Testa det här: Ät den typ av mat som du älskar och som ger dig bra med bränsle. Lägg upp den fint på tallriken och ät långsamt, njut av varje tugga. Ät tillsammans med vänner och familj. Testa nya sunda recept, det är lätt att få inspiration på nätet.

Älska rörelse
Enligt Northrup är det viktigt att man tycker att det är kul att träna. ”När du var ung var det ingen som var tvungen att tvinga dig till träning. Det var tvärtom – du var glad över att få röra på dig och hade mycket energi att förbränna.” Tänk på att träningen ska kännas fri och rolig. Om du tycker om att gå till gymmet så ska du så klart göra det, men det finns fler alternativ. Dans är till exempel en utmärkt träningsform för både kroppen och sinnet. Dessutom är det socialt, och under tiden märker du inte av att du tränar.
Testa det här: Northrups ”låtsas att du är en katt-övning” är ett roligt sätt att träna alla muskler på kort tid. Sträck ut dig som en katt. Gäspa som en katt. Känn efter hur skönt det är att sträcka ut musklerna!

Boosta din sensualitet
”Lär dig skilja på att vara självupptagen och att vara självmedveten. Att vara självmedveten är viktigt för att kunna sammanfoga de kreativa och de sensuella sidorna av livet”, säger Northrup. Sensuell lekfullhet handlar om att ge sin spirituella sida näring, enligt henne. Det spelar ingen roll om du är i ett sexuellt förhållande, det är ändå viktigt att vara i kontakt med sin sensualitet.
Testa det här: Nästa gång du är ute och går så ska du tänka dig att en väldigt sexig kvinna går bredvid. Andas in den sexiga kvinnans energi och känn hur din livsglädje och din självkänsla ökar för varje steg du tar. Gör den här övningen under två till fem minuter varje dag i 21 dagar och lägg märke till förändringen.

Bli vän med din vikt
Din ämnesomsättning förändras under åren och det är orealistiskt att tro att du ska ha samma kropp när du är 30 eller 40 år som du hade när du var tonåring. Ditt sinne har utvecklats sedan dess, så varför kan du inte acceptera att din kropp också har mognat? ”Det är dags att släppa taget om kroppsångesten och börja älska din kropp – försök inte återfå kroppen du hade när du var 17”, säger Northrup. ”Njut av den du har idag.”
Testa det här: Klä av dig naken och ställ dig framför spegeln utan att döma din kropp. Tacka den för vad den har gjort för dig, oavsett om den hållit sig frisk, sprungit maraton eller kanske fött fram fantastiska barn åt dig. Försök att bara tänka positiva tankar istället för negativa. 

 

AV: Christiane Northrup och Sara Dahlström FOTO: Thinkstock

 

Tags : åldras

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.