Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Antioxidanter sprider hudcancer

Piller

Äter du tillskott med antioxidanter för att hålla dig frisk och hälsosam? Det kan ha precis motsatt effekt, enligt ny forskning från Sahlgrenska. Sedan tidigare har forskare upptäckt att personer som äter tillskott med antioxidanter har större risk att drabbas av cancer, och nu har de hittat en tydlig koppling till hudcancer.

Annons

Studien gjordes på både möss och mänskliga celler, och resultatet visade att cancercellernas förmåga att spridas i kroppen fördubblades av antioxidanterna. Visserligen skyddades de friska cellerna från påverkan av fria radikaler, men så fort en tumör uppstod spreds cancern. En liknande effekt har man tidigare kunnat se i studier på lungcancer.

Forskarna från Sahlgrenska menar därmed att cancerpatienter eller personer med ökad risk för cancer helt bör undvika tillskott av antioxidanter. Men observera att det här gäller tillskott – du kan fortsätta äta din broccoli utan att oroa dig.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.