Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Är du för stressad för att vilja ha sex?

130568_stressad

Oroar du dig för ditt sexliv, eller rättare sagt för bristen på ett fungerande sådant? I så fall är du inte ensam. Vi har tagit reda på varför så många kvinnor i dagens moderna samhälle går omkring och känner så här – och vad du ska göra för att väcka din libido till liv igen.

Visst kan det i ärlighetens namn ibland kännas som att sex bara är ytterligare en grej som du förväntas pricka av på att göra-listan, ännu en ”aktivitet” som du måste hinna med utöver matlagning, städning, dagishämtning och jobb? ”Ny statistik, framtagen vid Kinsey Institute i USA, visar att den äldre generationen, med våra mormödrar och farmödrar, hade sex betydligt oftare än vi har idag”, säger Nicci Talbot, författare till boken Good Sex: A Couple’s Guide (177 kr, bokus.com). Uppskattningsvis tror forskarna att omkring hälften av alla kvinnor går omkring och upplever att de inte har någon sexlust. Skrämmande statistik, och vad beror det på? Experter sammanfattar orsaken i ett enda ord: stress.

”Utebliven sexlust är extremt vanligt bland de personer som söker hjälp hos mig”, säger Marilyn Glenville, läkare och specialist inom kvinnohälsa. ”Och den största orsaken till att så många kvinnor idag inte har någon sexlust är i första hand den stress som följer med den livsstil vi har idag, och som ständigt finns där gällande exempelvis arbete, familj, ekonomi och sociala relationer.” De goda nyheterna är dock, menar hon, att problemen oftast kan lösas genom att vi blir med medvetna om hur vi lever.

 

Vad händer i kroppen när vi stressar?
”Stress kan ha en negativ inverkan på sexlusten på flera sätt. Först och främst på ett känslomässigt plan – om du är trött, överarbetad eller har problem i ditt förhållande är det inte särskilt troligt att du prioriterar sex”, menar Talbot. ”Många män har förmågan att använda sex som ett medel för att koppla av eller sänka sina stressnivåer, medan kvinnor ofta behöver känna sig avslappnade och som att allt är i sin ordning innan de kan släppa allt och njuta fullt ut.”

”Ser vi till de fysiska följderna så höjer stress nivåerna av hormonen kortisol och adrenalin i blodet”, säger Glenville. ”Detta stör i sin tur produktionen av manligt könshormon, androgener, som stimulerar sexlusten. Och dessutom aktiverar det kroppens egen försvarsmekanism – om din kropp tror att du är hotad eller i fara (på grund av utsöndringen av stresshormon) kan den för att skydda dig ”stänga av” sexlusten tillfälligt, eftersom detta inte är något bra tillfälle att bli gravid.”

 

Bryt den onda cirkeln

1 Bli bättre på att hantera stressiga situationer. Ja, detta är lättare sagt än gjort – vi kan ju inte gärna sluta jobba eller se till så att dygnet får fler timmar. Men likväl måste du försöka ta kontroll över din stress, och att bli medveten om hur mycket, när och varför du stressar är det första steget mot att bli mer harmonisk. ”Försök att avsätta mer egentid och stunder då du enbart sysslar med sådant som får dig att slappna av”, säger Talbot. ”Även om det kan vara svårt att hitta tiden, vinner du på det i det långa loppet.”

Annons

 

Uteslut alla andra eventuella orsaker.”Vissa medicinska eller fysiska tillstånd, såsom depression eller sköldkörtelrubbningar, kan påverka sexlusten negativt”, säger Glenville. ”Även medicinska behandlingar, som antidepressiva tabletter eller p-piller, kan också göra att vi känner oss mindre sugna.” Beställ en tid hos din gynekolog för att kunna utesluta att det inte är exempelvis ditt preventivmedel som gör att du inte har någon sexlust. Och det kan också vara värt att ha i åtanke att många kvinnors sexlust följer menscykeln och därför kan variera ganska rejält – en del kvinnor har lättare för att känna lust precis innan mens, medan andra blir mer upphetsade när de har ägglossning. Om du dessutom är gravid eller precis har fått barn, eller är på väg in i klimakteriet, kan det också finnas naturliga orsaker till varför din libido är lägre än normalt.

 

Ät rätt. ”Stresshormon utsöndras i kroppen utefter dina matvanor”, förklarar Glenville. ”Så om du hoppar över måltider, eller byter ut middag eller lunch mot något sött i farten, kanske i kombination med någon koffeinrik dryck för att piggna till, får detta väldigt negativ effekt för din blodsockerkurva. Inte bara kommer du att bli hängig, sur och trött, utan du stressar även kroppen genom att säga till den att den ska producera mer kortisol.”

Självklart är lösningen att äta balanserat, gärna lite och ofta och att aldrig hoppa över frukosten. Välj fullkornsalternativ och långsamma kolhydrater, och undvik sockerbomber och sötade drycker samt koffein och alkohol i så stor skala som möjligt.

 

Näringsboosta genom att äta mat som innehåller nyttiga B-vitaminer. ”B-vitaminer behövs bland annat för en normal sexlust, och för att vårt humör och våra energinivåer ska ligga på topp”, säger Glenville. ”Också zink är viktigt att vi får i oss, eftersom detta mineral inte bara är bra för håret, huden och naglarna, utan även ökar blodcirkulationen till könsorganen. Både zink och B-vitaminer hittar du i kött, mjölkprodukter, linser, fullkorn och nötter. ”Tänk även på att få i dig tillräckligt med magnesium och omega-3-fettsyror eftersom dessa bland annat fungerar som smörjmedel på vävnader och har en viktig roll i produktionen av könshormon.

 

Träna dig lugn. ”Fysisk aktivitet är ett utmärkt sätt att frigöra stresshormoner, så att de inte får chansen att påverka din libido”, säger Glenville. Träning boostar också produktionen av lyckohormon och skulle kunna beskrivas som naturens eget antidepressiva medel, som dessutom stärker din självkänsla, kroppsbild och ditt självförtroende. ”Allt som tvingar dig att fokusera på nuet och låter dig jobba med kroppen är bra. Varför inte testa yoga eller dans?” föreslår Talbot.

 

Testa att ta kosttillskott om du tror att du ligger i riskzonen för att få i dig för lite vitaminer och mineraler, trots att du äter en bra kost. ”Vissa naturläkemedel eller vitamin- och mineraltillskott är särskilt framtagna för att hjälpa kroppen anpassa sig till höga stressnivåer”, förklarar Glenville. ”Sibirisk ginseng, eller rysk rot som är det namn den ofta säljs under, är bra mot stress, medan amerikansk ginseng ofta används när man vill få mer ork och bli piggare och mer uthållig.” Damiana (finns bland annat som kapslar och te) är en annan ört som också visats kunna påverka kvinnors sexlust på ett positivt sätt. Och aminosyran L-theanin används också i många kosttillskott eftersom den har en bevisad effekt mot stress och ångest.

 

Sök hjälp. Inga kosttillskott eller kostplaner i världen kan hjälpa dig om själva orsaken till att du känner stress och inte har någon sexlust är problem i ditt förhållande. Var inte rädd för att vända dig till din vårdcentral och söka hjälp av en professionell terapeut. ”Ofta är det så att problemen inte började som ett problem mellan dig och din partner, men växte till att bli det då minskad sexlust och utebliven fysisk kontakt ofta leder till frustration och underbyggd ilska mellan parterna i ett förhållande”, säger Talbot. ”Kom ihåg att du alltid kan gå och prata med någon själv först om du tror att det kan hjälpa dig, innan du i så fall ber din partner följa med.”

 

Väck din sexualitet. Faktum är att när det kommer till sex så handlar det mycket om att jobba kontinuerligt för att allt ska fungera. ”Ju mer sex du har och desto mer intima du och din partner är, desto mer lust kommer du att känna”, säger Talbot. ”Men det kan också vara en idé att ta udden lite av hela problemet genom att avstå från att ha sex och istället bara kramas, kyssas, röra vid och massera varandra”, fortsätter hon. Res bort tillsammans om ni har möjlighet. ”Och ta även tid på dig att på egen hand återuppväcka din sexualitet, genom att läsa erotiska noveller, testa nya sexleksaker och onanera oftare. Antagligen känner du inte för det till en början, men på ett sätt funkar det här lite som träning – bestäm dig för att hålla dig till en viss rutin och så gör du det!” Efter ett tag kommer du på dig själv med att undra varför du inte gjorde det innan – du kommer till och med att längta efter det!

 

Kosttillskott för mer lust …

L-Argiplex kvinna är ett kosttillskott för ökad lust och välbefinnande, speciellt framtaget för kvinnor. Innehåller även biotin, som är bra för slemhinnorna, och Vitamin B12. 45 kapslar, 159 kr, vitapost.se

X-travital Kvinna innehåller ämnen som är hormonbalanserande, samt kalcium och D-vitamin som bidrar till ett starkt skelett. 40 tabletter, 242 kr, vitapost.se

 Apoteket Lust Kvinna bidrar till att reglera hormonaktiviteten och minska trötthet och utmattning. B-vitaminer, L-arginin och rosenrot finns även i innehållsförteckningen, liksom E- och C-vitamin som skyddar cellerna mot oxidativ stress. 100 kapslar, 231 kr, apoteket.se

 
 
AV: Hannah Ebelthite och Emma Samuelsson
 

 

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.