Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

En halvtimmes solljus om dagen gör under för din sömn

Vill du få tillräckligt med sömn och vakna upp pigg och alert? 

Vi går mot ljusare tider, men efter vinterns långa dvala känner många sig trötta och ligger gärna kvar extra länge under täcket. Men visste du att bristen på dagsljus under vintermånaderna faktiskt kan störa din sömn? Sömnexperten Shawn Stevenson förklarar i sin nya bok Sleep Smarter: 21 Essential Strategies to Sleep Your Way to a Better Body, Better Health and Bigger Success (Hay House) att det är viktigt för sömnen att få mer dagsljus under dagen. ”En god natts sömn börjar från den stund du vaknar på morgonen”, säger Stevenson. ”Din sömncykel, eller dygnsrytm, kontrolleras av mängden solljus du får under dagen.” Och det verkar som att morgonljuset är allra viktigast.

Annons

DIN INRE VÄCKARKLOCKA
”Morgonljuset gör att kroppen kommer igång med att producera optimala nivåer av de hormoner som reglerar vår biologiska klocka”, säger Stevenson. ”För lite naturligt ljus under dagen och för mycket konstgjort ljus på kvällen påverkar hur bra vi sover under natten.” En studie som gjorts på kontorsarbetare visade att de som inte hade något fönster på sitt kontor utsattes för hela 173 procent mindre naturligt ljus, och sov till följd av det 46 minuter mindre per natt. ”Sömnbristen resulterade i sin tur i fysiska krämpor, mindre energi och sämre sömnkvalitet”, säger Stevenson.
I tillägg till att solljuset reglerar din dygnsrytm, kontrollerar det även utsöndringen
av tre hormoner som är viktiga för att man ska sova gott: lyckohormonet serotonin, stresshormonet kortisol, som ger dig energi, samt melatonin som hjälper dig sova bättre. ”Att få direkt solljus utomhus, minst 30 minuter om dagen, har visat sig vara allra fördelaktigast”, säger Stevenson. Under vintern är det såklart svårt att få solljus direkt på huden eftersom man har så mycket kläder på sig, men det är faktiskt det faktum att solljuset når fotoreceptorerna
i ögat som triggar igång processen. ”Kroppen kommer svara på ljuset även om det är molnigt ute”, säger Stevenson. Här kan du följa hans tips och ta reda på vad du kan göra för att sova bättre.

1. MORGONSTUND HAR GULD I MUND
När det gäller att dra nytta av ljuset för sömnen är det viktigt att påpeka att inte allt solljus är likadant. ”Din fysiologiska klocka är mer mottaglig för ljus tidigt på morgonen mellan klockan 6:00 och 8:30. Att utsättas för solljus senare på dagen är fortfarande fördelaktigt, men det ger inte samma effekt”, säger Stevenson. Det här är ju såklart svårt att få till mitt i vintern, men försök ta dig ut så tidigt som möjligt.

2. TA EN PAUS
Om du jobbar i en miljö där du inte exponeras för något naturligt dagsljus kan du istället dricka ditt morgonkaffe utomhus, eller ta fikarasten eller lunchen i närheten av ett fönster i åtminstone 15–20 minuter. Solens strålar når dig och har en positiv inverkan på din hormonfunktion även om det är grått, trist och molnigt ute.

3. SKIPPA SOLGLASÖGONEN
Visste du att solglasögonen kanske hindrar dig från att få en god natts sömn? För att dra nytta av solens strålar måste de kunna träffa ögonen, utan hinder. ”Solglasögon hindrar dig från att ta emot de naturliga ljusstrålarna som behövs för en normal hormonutsöndring och en hälsosam sömn”, säger Stevenson. ”Så försök undvika att ha på dig solglasögon i solen bara för att det är trendigt.”

4. FEJKA
Om du sitter inomhus med brist på naturligt ljus och inte kan ta dig utomhus kan du istället investera i en lampa med naturligt dagsljus. Dessa rekommenderas ofta för behandling av människor med årstidsbunden depression, men bör bara användas till att fylla på depåerna eller som sista utväg. ”Även om dessa lampor är kliniskt testade kan inte ens den som är bäst i test ge lika många fördelar som 30 minuter utomhus på en molnig dag”, säger Stevenson.

Tags : sömn

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.