Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

För många valmöjligheter ger sämre hälsa

Forskning visar att allt för många hälsoval bara förvirrar oss och kan leda till att vi istället får sämre hälsa och gör sämre livsstilsval. 

För många valmöjligheter ger sämre hälsa

Chlorella, lakritsrot, dong quai, L-arginin, L-cystein, L-glutamin … Det finns oändligt många kosttillskott på marknaden – de flesta hittar du i din närmaste hälsokostbutik, där endast ett besök är tillräckligt för att göra dig yr av villrådighet.  Vad ska du välja? Vilket kosttillskott är bäst för dig? Att sedan välja en kostplan som fungerar för just dig kan vara lika komplicerat och förvirrande. Bara att googla ordet ”viktminskning” ger dig en och en halv miljon träffar!

Förvirringen fortsätter. Att köpa träningsutrustning till hemmagymmet kommer antagligen bara i sig att göra dig helt utmattad – som ett exempel kan vi ta ett visst känt varumärke som erbjuder inte mindre än 524 olika sorters träningsskor, plus möjligheten att skräddarsy sina egna skor om man mot all förmodan ändå inte skulle hitta ett par som passar.

Annons

Internet erbjuder ett hav av oändlig information för den vetgirige som vill lära sig mer om kost, träning och hälsa – på bara ett klick får du alla den information du behöver, och mer därtill. Spontant kan man ju tycka att det är bra med så stor valfrihet och tillgång till information – särskilt med tanke på hur det var förr, då man brydde sig mer om ATT man åt än VAD man åt. Dock visar forskning nu att det extrema informationsflödet och det oändliga utbudet av produkter kan ge motsatt effekt och istället vara skadligt för vår hälsa.

Psykologen Barry Schwartz, även författare till boken The Paradox of Choice (Harper Collins – finns att köpa på adlibris.com för 89 kronor), säger att vi länge har trott att de ökade valmöjligheterna är bra för oss, men i tidskriften Journal of Consumer Research argumenterar han för att effekten istället har blivit den motsatta. ”För många val kan skapa en paralyserande osäkerhet”, säger han.”Den oändliga, och ofta mycket aggressiva ström av information som når oss dagligen från olika former av medier kan ge oss dåligt självförtroende och få oss att känna oss sämre som människor. Vi blir överväldigade och vi mår dåligt”.

Vi känner oss otillräckliga eftersom varje gång vi gör ett val, så går vi miste om ett annat alternativ. Det gör att vi känner missnöje över det valet vi faktiskt gjorde från början. Forskning backar upp påståendet – ju mindre vi har att välja mellan, desto bättre mår vi. Professor Mark Lepper vid Stanford University i USA fann att konsumenter som endast testade sex olika syltsorter köpte fler och kände sig nöjdare än de som fick testa 24 stycken.

Begränsa alternativen
Om du går till en butik och blir överväldigad, och stressad, över de tusentals produkter som erbjuds är det bästa du kan göra inte bli påverkad av utbudet. Om det är ett par träningsskor du är ute efter – bestäm dig i förväg vilka preferenser du har vad gäller märke, sort och färg. När du sedan kommer till butiken (eller klickar in på webshopen) siktar du bara in dig på de skor du hade tänkt dig. Utse tre, fyra olika par och välj sedan mellan dem. Ignorera alla andra produkter som pockar på din uppmärksamhet, de kommer bara göra ditt val svårare och mer ångestladdat.

E X P E R T H J Ä L P
I boken Latte or Cappuccino? 125 decisions that will change your life (Mombooks – finns på adlibris.com för 97 kronor), presenterar författaren Hilly Janes lösningar till många av vardagens hälsodilemman som vi ställs inför dagligen.

• Müsli eller granola?
Båda sorter innehåller nyttiga ingredienser som havregryn och frön, men granola innehåller fler kalorier och mer fett.
Svar: müsli

• Vanlig tandkräm eller tandkräm med blekmedel?
Tandkräm med blekmedel innehåller ofta slipmedel och kan skada dina tänder.
Svar: vanlig tandkräm

• Zink eller echinacea mot förkylning?
Forskning visar att zink är bättre mot förkylning, både i förebyggande och vårdande syfte, än vad echinacea är.
Svar: zink

 
 
Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.