Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Koppla av hos Åkerblads

 

spa

Ett gästgiveri, hotell och SPA precis vid Siljans strand.

Mitt emellan Rättvik och Leksand, vid Siljans strand, ligger Åkerblads Hotell och Gästgiveri. En plats där du omges av faluröda timmerstugor och trollskog i sin sanna mening. Gården, som har varit i familjens ägo i 22 generationer, startade som en gästgivargård för att 1910 förvandlas till ett pensionat. Idag har hotellet 69 individuellt inredda rum samt en nyrenoverad spaavdelning. Självklart ville vi på Hälsa & Fitness visa det för er så vi begav oss till hjärtat av Dalarna.

HOTELL: Hotellet drivs idag av 22:a generationen Åkerblads och det märks att hotellet är anrikt. Vårt rum ligger i huvudbyggnaden och har fönster med utsikt mot Siljan. Rummet känns väldigt lyxigt, dels tack vare den härliga inredningen men även badkaret med massagefunktion gör sitt till. I anslutning till huvudbyggnaden finns även småstugor för dem som önskar lite mer avskildhet.

SPA: 2011 invigdes det nybyggda spat, arkitekten var Per Öberg som bland annat även ligger bakom Hooks Herrgård Spa & Fitness, Sturebadet och spaavdelningen på Grand Hotell i Stockholm. Viktigt för Åkerblads när de byggde till spaavdelningen var att behålla känslan av Dalarna, men i en ny tappning. Mycket av det material som valts kommer från närområdet, bland annat är de björkar som pryder innertaket och bidrar till känslan av stillhet och harmoni från Leksand. Du letar dig fram i hotellet via små trappor och olika stigar, men det blir aldrig rörigt. Istället bidrar det till en genuin och rustik känsla. Den största delen av spat är poolrummet med en bubbelpool och en swimmingpool. Det är mörkt med välplacerade ljuskällor och får dig snabbt att släppa tankar på annat. I omklädningsrummet finns en bastu med rejält aggregat där nybörjaren kan välja det lägsta trappsteget att sitta på och den vane basturäven sätter sig längst upp och närmast stenarna. Inredningen är modern utan att bli kall, kombinationen mellan stilrent och natur känns välavvägd och gör sig perfekt när du vill skämma bort dig själv med lite lyx. Om du vill gå all in med ditt spabesök finns det möjlighet att hyra hotellets spasvit. Där får du en egen bubbelpool och bastu där du kan njuta av utsikten över Siljan från ditt personliga spa. I spasviten möts du av ett frukt- och chokladfat samt en flaska bubbel. Det går också att boka duobehandlingar, men kom ihåg att förboka för att vara säker på att få en tid.

Annons

BEHANDLINGAR: Åkerblads har valt att fortsätta på tema ”naturligt” även i behandlingarna och de flesta av dem inleds med en egengjord skrubb på olivolja, salt och rosmarin. Här finns de klassiska valen så som ansiktsbehandling och massage, men även hydroterapi i form av en podd du lägger dig i som ger dig olika behandlingar, eller massager, med vattenstrålar. Du väljer först vilken sinnesstämning du önskar: Relaxing, Energizing, Balancing eller Shaping, och med den intentionen satt väljer du sedan mellan Kurbad och Vichy-dusch, som båda inleds med en helkroppsskrubb. Behandlingsrummen är inbjudande och lugnande, du hinner knappt lägga dig på bänken innan axlarna sjunkit ner flera centimeter. Mysiga toner, både i färg och från radion sätter stämningen för behandlingen och resten av vistelsen.

TRÄNING: Vid poolrummet finns även ett gym med maskinpark, fria vikter och konditionsmaskiner för dig som vill hålla igång. På vinterhalvåret finns det såklart tillgång till skidåkning, både längdspår och backar. På sommarhalv-

året finns det flera närliggande golfbanor och du kan även testa på rodel. Året om kan du ge dig ut på promenader och njuta av den daländska luften. Åkerblads arrangerar även livsstilspaketet ”Leva Livet”, en kom-i-gång-vecka som vänder sig till nybörjare som vill hitta en plats för träning i sin vardag, men även till dig som tränat ett tag och söker ny inspiration och energiboost. Där ingår helpension, träning och föreläsningar, men det finns också egentid då du kan hänga i bastun eller poolen.

RES HIT: Om du vill koppla ned från internet och koppla av för en stund. Med det ljuvliga knastret från levande brasor runt om anläggningen och naturen så nära är det inte svårt att finna ro.

PRISEXEMPEL: Lilla Spahelgen, med övernattning lördag-söndag från 1 900 kronor per person. Du komponerar själv ihop en fyrarätters middag från delar av restaurangens à la carte-meny. På söndagen ingår en härlig spakur och en ljuvlig lunch för att hålla dig alert på din hemresa. Dagspa, 895 kronor per person. Då ingår en behandling, tillgång till spaavdelningen och lunchbuffé. Läs mer på akerblads.se.

 

AV: Veronica Jäderlund

FOTO: Fredrik Svedberg, Rickard Ericsson

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.