Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Medelhavsmaten är inte bara bra för hjärtat…

medelhavskost

Medelhavsmaten är inte bara bra för hjärtat, utan även för att motverka ålderstecken, enligt en studie från Università di Bologna i Italien. Forskarna följde över 1 100 deltagare i fem olika EU-länder, och utvärderade hälsoeffekten av en individanpassad medelhavsinspirerad kost. Resultaten visade att det C-reaktiva proteinet – som med åldern ökar i kroppen – reducerades, och att takten som bentätheten minskade med bromsades ner. Så fyll på med frukt och grönt, fullkorn och baljväxter. Ersätt smöret med olivolja och byt ut det röda köttet mot fisk och fågel och lev som våra vänner vid Medelhavet.

Annons

 

TEXT: Mary Comber och Lisa Degerlund FOTO: iStock

Tags : medelhavskost

1 kommentar

  1. Jag är pescetarian så jag tycker den är skit. Alkohol är ett gift. Äggulor, rött kött, inälvsmat, fågel har en dålig omega 6/3 kvot och ett högt innehav av arakidonsyra. Olivolja innehåller lite omega 3, en dålig 6/3 kvot, innehåller mycket palmitinsyra. Jag föredrar att få mitt mättade fett från mjölk, filmjölk och ost. Jag tycker om vilda växter, alger och svamp. Jag har inte gått på lättmjölksbluffen. Jag äter tillräckligt mycket fisk och skaldjur för att kunna unna mig nötter och ändå ha en bra 6/3 kvot. Varför skall jag börja äta en massa skräpmat som broiler kyckling, kött, äggulor, gurka, en massa alltför starka kryddor som sätter igång magsyran, en massa friterade rätter, dricka alkohol, äta pasta som jag hatar, olivolja till allt, nej tack. Den ovo-lacto vegitariska och pescetarianska traditionen visste redan för länge sedan vad som var bra mat och dålig och det är vad jag håller mig till. Det finns såna som inte vet vad frisksportarrörelsen stod för. Det är sådana människor som hittar på dieter som t.ex Ancel Keys med sin medelhavsdiet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.