Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Nya superpulver som håller dig pigg och ung!

Nya superpulver som håller dig  pigg och ung!
SÖTA MED KOLASMAKANDE KOKOSNEKTAR.

Människor har i tusentals år dragit nytta av effekterna av naturens egna superkrafter, ofta inkapslade i bär, blad eller rötter som växer fritt. Hälsoindustrin drar nytta av traditionell kunskap, men förpackar och distribuerar nyttigheterna så att de blir tillgängliga i koncentrerad form för dig och mig. Med sitt rika innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter är de nya ”superpulvren” kända för att kunna stärka immunförsvaret, ge frisk och vacker hy och skydda mot allehanda sjukdomar och besvär. Har du koll på vilka de senaste nyheterna är? Om inte så läs vidare så berättar vi!

 

Moringapulver
Moringa är en relativt ny upptäckt för oss här i västvärlden men tro oss, den här uppstickaren är på frammarsch! Moringaträdet växer fritt bland annat vid foten av Himalaya, och pulvret framställs från bladen som först tvättas, sedan frystorkas och så småningom mals ner till ett pulver. Moringa är fullpackat med vitaminer, mineraler och antioxidanter – faktum är att pulvret per gram innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin, massvis med järn och 17 gånger mer kalcium än mjölk! Det är så pass näringsrikt att Världshälsoorganisationen (WHO) ger pulvret till barn i världens fattiga U-länder för att bekämpa svält och undernäring, och i Afrika går trädet under namnet ”Livets träd”.
Användning: Blanda ner ett par teskedar i en soppa, smoothie eller annan form av vätska. Du kan även använda det i bröd eller bakverk eller strö det över en sallad – låt fantasin flöda!
Var hittar jag det? 250 g moringapulver kostar 125 kr på supervaruhuset.se

 

Annons

Kokosnektar
Det här GI-vänliga sötningsmedlet är ett perfekt alternativ för den som vill skära ner på sockret och undvika artificiella sötningsmedel. Kokosnektarn, som är upphettad sav från blommans knopp, innehåller B-vitaminer och mineraler och har ett GI-värde på omkring 35 – att jämföra med rörsockers värde som ligger på 68. Kokossav som fått puttra på låg värme under lång tid blir efter ett tag till kristaller, som säljs under namnet kokossocker.
Användning: Med sin kola- eller fudgeaktiga smak är kokossocker perfekt att använda som sötningsmedel i bakverk eller i teet.
Var hittar jag det? En burk Holistic kokossocker (260 g) kostar 117 kr på vitamera.se

 

Lila majsmjöl
Lila majs är också en gröda från Peru, där den är mycket populär att använda i form av mjöl. Vi i väst har fått upp ögonen för detta näringsrika superlivsmedel på grund av det höga innehållet av antioxidanter (faktiskt högre än i blåbär) som fenoler och antocyaniner, som saknas i vår typiska västerländska kost. Forskning visar att fenolföreningar bidrar till att främja blodflödet och minska det onda kolesterolet i kroppen, samt även förbättra kollagenproduktionen och skydda blodkärl från oxidativ skada. Studier vid Ohio University i USA har utöver detta även klarlagt att antocyaniner kan minska spridningen av cancerceller med upp till 50 procent.
Användning: Mjölet skapas genom att majsen torkas och sedan mals ner till ett lila pulver som är glutenfritt och kan användas som ersättning för vete. Lila majsmjöl kan användas i bröd, kakor, bakverk eller i matlagning. Testa till exempel att göra pannkakor på mjölet, eller tillsätt lite i smoothien eller salladsdressingen.
Var hittar jag det? En förpackning med 100 g kostar 35 kr på rawfoodshop.se

 

Lucumapulver
Lucuma beskrivs i hälsofackhandeln som ”en näringsrik frukt med smak av gräddkola”. Låter inte helt dumt, eller hur? Frukten växer högt bland Andernas bergstoppar, främst i Peru, har sedan länge haft stor betydelse för det gamla Inkafolket, och kallas i folkmun just för ”Inkaguld” på grund av sin starka, brandgula färg. Lucumapulver innehåller allt det nyttiga och goda från frukten, det vill säga fibrer, antioxidanter samt vitaminer och mineraler såsom C- och B-vitaminer, betakaroten, kalcium, fosfor, zink och järn, bara i en mer koncentrerad form.
Användning: Perfekt som sötningsmedel i smoothies och desserter!
Var hittar jag det? 250 g lucumapulver kostar 130 kr på ravarubutiken.se

 

AV: Amanda Hamilton och Emma Samuelsson FOTO: Shutterstock

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.