Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Det är dags att bli spontan – annars finns risken att du ångrar dig…

Handen på hjärtat – när gjorde du senast något spontant? Enligt en ny undersökning undviker en av fem av oss alla former av spontanitet, och kan inte ens minnas när vi sist agerade impulsivt. Tanken på att strunta i allt vad försiktighet heter – eller gud förbjude; släppa planen helt och hållet – blir helt enkelt för mycket för många av oss. Vi föredrar att planera i förväg i god tid och bocka av uppgifterna på en att göra-lista.

Undvik ånger
Men innebär det här att vi går miste om något? Så gott som garanterat. Samma undersökning visar nämligen att hälften av oss ”lever med djup ånger” över att inte ha tagit oväntade erbjudanden eller möjligheter i det förflutna. Du kanske tackade nej till det där spontanerbjudandet om att testa paragliding. Kanske tackade du även nej till den där konsertbiljetten för att du var trött och redan hade middagen i mikron. Eller så sökte du aldrig det där jobbet eftersom du inte kände dig tillräckligt kompetent. Oavsett vilket, så brukar den här typen av missade möjligheter ha en tendens att förfölja oss i åratal efteråt.

Inte övertygad än? En undersökning som genomförts på uppdrag av reseföretaget Snaptrip visar att de två tredjedelar som i undersökningen beskrev sig som spontana även beskrev sig själva som ”lyckliga” eller till och med ”väldigt lyckliga”. Och de som agerar på impuls på jobbet har 50 procents större chans att knipa en chefsposition, jämfört med sina försiktigare kollegor. Det verkar alltså som om framgång kommer till dem som vågar ta chansen när de ser den, istället att göra som de andra och ta ett steg tillbaka och väga för- och nackdelar mot varandra.

Annons

Det här är dock inte samma sak som att vara oförsiktig. ”Om du alltid tänker innan du agerar, så innebär det att du är medveten om ditt eget ansvar och har förståelse för att ditt handlande påverkar din omgivning”, säger livscoachen Olga Levancuka. ”Men om du däremot aldrig – eller väldigt sällan – fattar några spontana beslut tyder det på att du inte gillar förändringar, och att du riskerar att köra fast
i gamla hjulspår.”

”På samma sätt som att din kropp behöver träning, så behöver ditt känslomässiga välbefinnande också tränas, och att vara spontan är ett av sätten att göra detta. Att öva på att ta risker förbättrar din förmåga att upptäcka och känna igen möjligheterna när de dyker upp – oavsett om det gäller i jobbet, dina relationer eller i ditt sociala liv – du utvecklar helt enkelt din intuition när det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.”

Vet du inte om du ska satsa eller strunta i det när en möjlighet visar sig? Testa att fråga dig själv hur du skulle känna för det imorgon, nästa vecka och om ett år. Om du struntar i en utekväll för att du är trött, så kommer du troligtvis över det ganska snabbt. Men om du struntar i en sista-minuten-resa, ett spännande nytt jobb eller chansen att berätta för någon hur mycket du tycker om hen innan personen ifråga ger sig iväg utomlands, så kan det hända att du faktiskt ångrar dig.

Var spontan
Visst har planer sin plats i livet – men livet går ju inte alltid enligt plan. Om ett plötsligt hinder, som ett inställt tåg eller dåligt väder, hindrar dig från att göra något, blir du tvungen att hantera det. Du vet alltså redan att du kan hantera det oväntade. Så varför inte använda dig av samma förmåga när en plötslig möjlighet eller ett erbjudande kommer din väg?

”När det kommer till att fatta beslut om att söka ett jobb, gå på en dejt, resa på egen hand eller starta eget företag, så kan du verkligen tjäna på att vara spontan”, insisterar Levancuka. ”Det innebär att vara modig och lära sig tacka ja till de möjligheter som dyker upp.” Eller om vi säger det så här: känn rädslan men gör det ändå…

TEXT: Jane Murphy och Sara Valfridsson FOTO: Getty Images

Tags : spontan
Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.