Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Ge upp – för ditt eget bästa

Något som bör värderas högt är att kunna ge upp när det inte känns rätt, när det inte blev som du trodde.
Något som bör värderas högt är att kunna ge upp när det inte känns rätt, när det inte blev som du trodde.
Något som bör värderas högt är att kunna ge upp när det inte känns rätt, när det inte blev som du trodde.

Vi hör ofta att det är bra att kämpa för ett mål och att aldrig ge upp kampen – men ibland kan det faktiskt vara bättre att slänga in handduken.

Tänk dig följande scenario: du befinner dig på gymmet för att medverka i en yogaklass. Du har precis satt dig ner på mattan och känner hur stressad du är efter en hektisk dag på jobbet och med tusen saker att göra hemma. Dessutom håller du på att återhämta dig efter en två dagar lång migränattack som gjort dig svag och sårbar och du känner att du skulle kunna börja gråta när som helst. En lugn, avslappnande yogaklass är precis vad du behöver just nu.

Då kommer det in en ny lärare i salen som du inte har sett förut. Hennes röst skär genom rummet när hon proklamerar: ”Om du vill ha resultat måste du jobba för dem! Du måste svettas! Det här är en tuff, dynamisk klass så om du är ute efter en lugn och avslappnande timme är det lika bra att du lämnar rummet nu – då är detta inte en klass för dig.” Många instruktörer har samma approach inför en ny klass – ett försök till pepp och motivation som kanske passar i vilken situation som helst utom just denna. I vanliga fall hade du antagligen bitit ihop, stannat kvar och kämpat dig igenom passet i alla fall, trots att det egentligen var det sista du behövde. Men idag är kanske det bästa att inse att du inte behöver göra något som inte känns bra för dig. Att helt enkelt resa dig upp, rulla ihop mattan och gå därifrån.

Exemplet med yogaklassen kan tyckas litet i det stora hela, men det ger en bild av hur du bör tänka vad gäller det mesta i livet. Många av oss gör dagligen något som inte känns rätt, som vi egentligen inte vill göra. Det är lätt att känna att man är mindre bra som människa om man inte fullföljer något man påbörjat – just vikten av att ro saker och ting i hamn är något vi fått inpräntat i oss sedan barnsben, något vi ständigt hör från föräldrar, lärare och vänner. Och självklart kan det vara oerhört givande och stärkande att engagera sig i något, att ha ett mål som man sedan slutför. Att inte ge upp för lätt, att kämpa även när det känns tufft och jobbigt. Oavsett om det handlar om att anmäla sig till en ny kurs eller flytta till en ny stad där du inte känner någon kan det leda till något mycket bättre om du biter ihop och kämpar dig igenom det som känns tufft i början. Och om det inte gör det har du åtminstone lärt dig något på vägen. Men något som bör värderas minst lika högt är att kunna ge upp när det inte känns rätt, när det inte blev som du trodde – det är viktigt att kunna sätta ner foten och visa att det är DU som bestämmer över ditt eget liv.

Annons

Ställ nedanstående frågor till dig själv om du funderar på att ge upp något i ditt liv – det kan handla om ett jobb, en kurs, ett förhållande eller en specifik situation i livet som du inte är nöjd med.

Vad ger det dig att fortsätta kämpa? Hoppas du på att det kommer bli bättre snart? Eller känner du att du kan ta lärdom av det du går igenom, även om du inte mår bra av det just nu? Om så är fallet – ge dig själv en deadline och om du inte tror att du kommer lyckas med ditt projekt när din deadline är nådd, då är det dags att ge upp.

Gör jag detta för att göra någon annan lycklig? Många människor, särskilt kvinnor, har en förmåga att tänka mer på andra än på sig själva. Om du är en av dem kan det vara så att du bara kämpar på för att du känner att du kommer göra din omgivning besviken om du ger upp. Det är inte en bra anledning! Se det inte som ett misslyckande, alla som verkligen bryr sig om dig kommer vilja att du gör det som DU mår bra av.

Är det slutgiltiga målet värt att kämpa för? Om du pluggar för en examen som kan leda till en givande karriär som du verkligen drömmer om kan det vara värt att bita i det sura äpplet och kämpa på ett tag till även om det känns tungt. Med detta sagt vill vi visa att det är viktigt att du ställer dig frågan om resan säger dig något om slutstationen – är detta verkligen rätt väg att ta?

 

AV: Charlotte Haigh-MacNeil och Madelene Moats

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.