Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Knepen som kan göra dig lyckligare, hjälpa dig att prestera på jobbet och förbättra dina relationer

6 tips som gör dig framgångsrik!

”Genom att ha en självsäker attityd kan du få mod att göra det du vill”

 

Brukar du tänka att du skulle vilja vara en särskild typ av person, men vet inte hur du ska förändra dig? Det kan ibland kännas omöjligt att ändra sig och bli mer bestämd, flitigare, öppen, självsäker eller vad det nu kan handla om. Men genom att göra några små förändringar kan du bli den personen du vill vara, och ändra sättet resten av världen ser på dig, enligt Nigel Cumberland som har skrivit boken  100 Things Succesful People Do (John Murray Learning). Här är några av hans bästa tips för att uppnå det.

Framhäv dina styrkor
Gör en lista med dina bästa egenskaper, om du har svårt att komma på något kan du fråga vänner eller kollegor om tips. Analysera sedan hur mycket tid du spenderar på det du är bra på. För att bli ditt bästa jag bör du ägna majoriteten av tiden på det du är bra på. Det gör dig lyckligare, eftersom vi tenderar att känna oss mer nöjda med oss själva när vi får använda våra talanger. Kanske finns det andra områden av livet än just jobbet om du känner att din främsta talang inte får fritt spelrum där? Du som är bra på att lyssna kan till exempel volontärarbeta som jourhavande medmänniska eller liknande, eller varför inte utbilda dig till någon form av vägledare eller livscoach. Vem vet, på sikt kanske det här kan leda till en helt ny karriär?

Annons

Fejka självförtroendet
Det här innebär inte att du ska låtsas att du vet något eller att du ska undvika att be om hjälp. Men genom att ha en självsäker attityd kan du få mod att göra det du vill, och välja bort det du inte vill göra. Nästa gång du känner dig obekväm i en situation – till exempel på en fest där du inte känner så många – ska du tänka på hur en självsäker person skulle agera och bete dig likadant. Du kommer bli förvånad över hur annorlunda din upplevelse av situationen blir. 

Sluta vara avundsjuk
Vad är egentligen viktigt för dig? Genom att förstå vad du själv verkligen vill kan du börja fokusera på det som spelar roll och sluta vara avundsjuk på andra, eftersom det de gör kanske inte är rätt för dig. Lista dina ambitioner och koncentrera dig lite extra på de som du kanske har gömt för dig själv av olika anledningar. Börja tänka på hur du kan nå dem redan idag.

Ge inte upp
Försöker du göra något som inte verkar gå vägen? Oavsett om det handlar om att få en novell publicerad, hitta ett nytt jobb eller att lära sig dansa tango så är det ibland enkelt att anta att du inte kommer klara det och att du borde sluta och fokusera på något annat. Men de mest framgångsrika når sina mål genom envishet. Faktum är att det är viktigt att misslyckas – varje gång du gör det kommer du ett steg närmare framgång. Fundera över olika vägar till målet om du skulle hamna i ett låst läge.

Bra start på dagen
Genom att starta morgonen på ett positivt sätt får du energin du behöver för resten av dagen. Du kanske kan göra lite yoga eller meditation innan du duschar, lyssna på musik medan du äter frukost eller läsa ett stycke i en inspirerande bok. Oavsett vad din positiva morgonrutin borde bestå av så kommer du förmodligen behöva gå upp lite tidigare så att du åtminstone har 20 minuter lugn och ro innan du behöver starta igång dagen. Att vakna upp och börja stressa direkt ger en dålig start.

Bli en expert
Bli riktigt bra på något – det ger dig bättre självförtroende och tålamod. Välj något som du verkligen vill kunna istället för att bara bli bra på något du tycker att du borde lära dig, oavsett om det handlar om ett nytt språk, sticka eller spela något musikinstrument. Fokusera helt på sysslan du väljer och fortsätt öva.

TEXT: Charlotte Haigh MacNeil och Sara Dahlström FOTO:  Getty Images

Tags : framgångsrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.