Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Många selfies – sämre självkänsla?

Att försöka öka den egna självkänslan genom att lägga upp snygga selfies i sociala medier är i själva verket ett djupt rotat beteende i oss människor, som går långt tillbaka i historien. 

Har du de senaste dagarna postat en bild på dig själv på Facebook eller Instagram? Om svaret är ja, var den bilden helt spontan och helt utan något filter? Det vanligaste svaret här är att så inte var fallet, enligt de undersökningar som gjorts kring vårt beteende i sociala medier. Kanske tog du om bilden några gånger, la på ett tonande filter och suddade ut någon liten blemma – och i så fall är du inte ensam. I en ny brittisk undersökning där forskare fokuserat på tjejer och killar i åldern 18–25, så uppger hälften att de har en särskild plats i sitt hem där de har för vana att ta en selfie, ofta dagligen och med en textrad under likt ”en fantastiskt start på en underbar dag”. Det ska verka som att de tagit en bild i förbifarten, helt spontant, men verkligheten är en helt annan: platsen är städad, bakgrunden noga utvald och ljuset faller snyggt. Hela 64 procent uppger att de medvetet håller den här platsen i hemmet städad enbart för snygga selfies!

Annons

Inget nytt beteende
Oavsett om du brukar lägga upp bilder på maten du lagat, gulliga foton på dina barn eller husdjur eller  bilder på dina magrutor som du kämpat för på gymmet, så har vårt självförtroende och vår självkänsla idag en koppling till vår närvaro i sociala medier – hur många vänner vi har och hur många likes vi får påverkar vår självbild.

Nej, våra förfäder hade inte Facebook, men det finns kopplingar mellan hur vi idag beter oss i sociala medier och hur vårt identitetsskapande sett ut historiskt sett. Will Storr, som skrivit nya boken Selfie (Picador), har flitigt studerat detta ämne. Han menar att vi människor ofta har svårt att inse att de föreställningar som råder idag har sina grunder i filosofier, fördomar och vad vi fått berättat för oss. ”Önskan om att ha ett gott rykte – som är en av grunderna i selfiefenomenet – finns djupt rotat i oss från när vi levde som grottmänniskor, då status och inflytande var viktigt i rådande hierarkiska strukturer.” Vidare, menar Storr, är det antikens Grekland som ligger till grund för kopplingen mellan utseende och moraliskt värde. Det finns till och med ett ord för det, kalokagathia, som kan förklaras som sambandet mellan skönhet och godhet, då ”kalos” betyder ”vacker”, ”kai” betyder ”och” samt ”agathos” betyder ”god”. Och visst är denna struktur på många sätt rådande än idag 2000 år senare när man tänker efter. Hur ofta är till exempel inte hjältinnan i en roman eller film inte bara modig och godhjärtad utan också väldigt vacker?

Ditt sanna jag
Med detta sagt är det såklart inget som är fel med att då och då lägga ut en bild på sig själv i sociala medier – inte ens om man hoppas på att få många likes! Beteendet blir ett problem först om det finns en märkbar brist på självinsikt eller självkänsla, och en alltför stor strävan efter att få bekräftelse eftersom det då finns en risk att man tar andras åsikter och ”godkännande” på alltför stort allvar. Detta kan på sikt leda både till dåligt självförtroende och låg självkänsla – att anta någon annans åsikt som en sanning är förrädiskt, eftersom det bara handlar om hur de uppfattar dig och inte behöver stämma överens med bilden du har av dig själv (även om det ibland är svårt att dra en skarp gräns). Försök känn inåt och hitta styrkan där istället för i bekräftelsen från andra, och utgå sedan härifrån när du tar beslut och agerar i olika situationer. Det är upp till dig att bestämma vilken person du vill vara – låt ingen annan ta det beslutet åt dig.

AV: Eve Boggenpoel och Emma Samuelsson FOTO: iStock

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.