Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Slipp höstdepp! Tänk dig lycklig!

”Hjärnforskare menar att det är lika skadligt att ha ett pessimistiskt förhållningssätt till livet som det är att röka”
”Hjärnforskare menar att det är lika skadligt att ha ett pessimistiskt förhållningssätt till livet som det är att röka”

Är det verkligen möjligt att motverka höstdeppet och bli lyckligare bara med hjälp av tankens kraft? Och hur går man i så fall tillväga för att ta sig ur den negativa spiralen? 

Visste du att hjärnforskare har kommit fram till att optimister lever åtta år längre än pessimister? Och att studier visar att barn i genomsnitt skrattar och ler över 300 gånger per dag, medan vuxna knappt bemödar sig att dra på smilbanden 15 gånger per dag? Faktum är att det är ganska skrämmande hur våra tankar och vår attityd till det som pågår runt omkring oss påverkar vår hälsa.

Författaren och föreläsaren Mikael von Matérn, aktuell med boken Styr dina tankar till ett bättre liv, menar att det är vi själva som till stor del sitter inne med makten över hur vi ska må, och att vi genom att lära oss styra våra tankar kan skapa positiva känslor, och därmed skapa största möjliga chans att bli lyckliga. Mikael menar nämligen att det många gånger inte är situationen i sig som får oss att må dåligt, utan de egna tankarna om situationen.

Använd hjärnan!
Genomsnittsmänniskan tänker över 40 000 tankar per dag, och studier visar att nästan 90 procent av dessa är negativa tankar. Det otäcka är att negativa tankar faktiskt skadar hjärnan, forskare menar till och med att det är lika farligt att ha ett pessimistiskt förhållningssätt till livet som det är att röka!

Men hur går man då tillväga för att kontrollera negativa tankar? Låt oss säga att du känner dig deppig för att det är måndag och det regnar ute. Mår du verkligen dåligt för att det är på detta sätt, det vill säga att en ny vecka har börjat och det är blött utanför fönstret, eller är du egentligen bara nere för att du tänker att måndagar är trista och att du saknar solen?

Hemligheten bakom att styra sina tankar är att se ljusglimtarna i tillvaron och skapa positiva känslor kring olika situationer. Mikael förklarar att av någon märklig anledning är det lättare för oss att vara observanta på sådant vi upplever som negativt än på det som är positivt. Men ett sätt att styra sina tankar mot situationer och händelser som ger positiva känslor, är att leta efter minnen från stunder eller situationer som är förknippade med glädje. Summera till exempel varje kväll vad du uppskattade mest med dagen som gått. Fråga dig själv:

  • Vad var det vackraste jag såg eller upplevde idag?
  • Vad var det roligaste som hände idag?
  • Vilken var den bästa stunden som jag fick uppleva idag?

På så sätt kan du få ödet att jobba med dig istället för mot dig, förklarar Mikael.

– Vår hjärna är konstruerad på så vis att den har ytterst svårt för att tänka på två saker samtidigt och genom den här enkla metoden skapar du större utrymme för att fokusera på ljusglimtarna i ditt liv.

För att skapa positiva känslor kan du också välja att ställa frågor till dig själv som manar till ett positivt svar istället för ett negativt. Fråga dig själv vad du gjorde bra på jobbet idag, istället för vad du gjorde som var dåligt. Och istället för att fundera på vad som känns dåligt med kroppen, fundera på vad som känns bra!

Annons

Konkurrera ut negativa tankar
Mikael förklarar att mycket handlar om att skapa en förväntan, en förhöjd effekt som skulle kunna jämföras med den placeboeffekt som uppstår när vi känner smärtlindring av ett verkningslöst piller bara för att vi tror att pillret ska lindra smärtan. Meningen är inte att du ska lura dig själv, bara skapa en nyfikenhet och ett intresse som alstrar positiva känslor.

– När du är ute och reser har du ofta en förväntan inför nya upplevelser och intryck, och då skapas en nyfikenhet som gör dig mer uppmärksam på det som är vackert och intressant. När du är hemma i vardagen däremot är det svårare att känna samma njutning, och intresset för nya upplevelser är ofta inte alls lika stort. Det beror på att vi inte har samma förväntningar på att få uppleva livet lika njutningsfullt i vardagen som när vi är ute och reser.

En metod för att tänka mer positivt är alltså att skapa en förväntan inför morgondagen, förslagsvis innan du ska sova på kvällen. Lägg dig i sängen och tänk innan du somnar på några saker som du är tacksam för och som du ser fram emot.

– Under den här stunden är tråkiga och ansträngande tankar förbjudna. Ägna den istället helhjärtat åt sådant som värmer dig. Därefter kommer du somna med en behagligare känsla i kroppen, och dessutom växer den här känslan sig allt starkare när du sover, säger Mikael.

Du kan också träna dig på att ”konkurrera ut” negativa tankar genom att ersätta dem med positiva.

– När du ger din hjärna motsatt konkurrens är det omöjligt för den att använda muskelminnet till att utföra handlingar och tankar som den normalt sätt är van vid. Det innebär att du kan konkurrera ut dina negativa tankar. Testa att agera som om du vore glad. Sträck på dig, le och tänk tankar som du normalt sett tänker när du är glad!

Förstärk positiva känslor
Som i exemplet i inledningen är några av de vanligaste fällorna till negativa tankar just måndagar och regn, men också stress, otrevliga människor och trötthet. När du tänker ser din hjärna bilder, så fundera på vilka bilder du vill se. Att det är regnigt och tråkigt ute kan ju faktiskt innebära att det kan vara väldigt mysigt inomhus.

– När vi tänker på det som vi för stunden är missnöjda med påminner vi oss själva om det som är dåligt, och på så vis förstärker vi vårt missnöje. Vad vi istället behöver göra är det motsatta, och förstärka det vi uppskattar. Studier visar att lyckliga människor har ett beteende och en syn på livet som hela tiden belönar dem med en upplevelse som är positiv, så träna på att göra det bästa av situationen som du har idag, istället för att fokusera på det som du saknar.

Alla tvingas vi ju hantera motgångar och att ibland helt enkelt bara acceptera att livet är som det är, men i övrigt gäller det att försöka se det från den positiva sidan, och se till vad du har istället för vad du saknar.

– Påminn ofta dig själv om vad du uppskattar i ditt liv och träna dig på att verkligen känna tacksamhet inför detta, säger Mikael avslutningsvis.

 

Tips för att tänka mer positivt

1. Förverkliga en dröm!
”Att förverkliga en dröm upplevs ofta som både tillfredställande och kraftskapande, och samtidigt växer du som människa och nya möjligheter skapas. Känslan upplevs ofta så stor, att saker som normalt sätt är negativa bleknar i ljuset av drömmen.” Pressreleaser företag

2. Skratta!
”Att skratta är en smått magisk metod för att byta ut negativa känslor mot positiva. När du skrattar ger du ditt inre massage, dina inre organ får en skön stimulans och skrattet startar flera behagliga processer i kroppen. Bland annat frigörs endorfiner som är kroppens egna lyckohormon.”

 

AV: Emma Samuelsson
FOTO: Fotolia

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.