Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

“Vi har börjat inse att skrytinlägg oftast är romantiserade versioner av verkligheten.”

Inga planer inför helgen? Inga problem! För många av oss är hemmakvällar den nya utgången – för visst kan soffan och tv:n verka mer lockande än ännu en natt ute på dansgolvet ibland. Fenomenet har till och med sin egen akronym, JOMO (joy of missing out – glädjen i att gå miste om). Många av våra vänner kanske är ute och festar, dricker drinkar, eller kanske träffas de över en bit mat, men vi kunde inte bry oss mindre om det. Eller kan vi?

Till skillnad från FOMO, så har JOMO ännu inte blivit belönad med en plats i någon officiell ordlista. FOMO fick däremot glida in i Oxford English Dictionary redan 2013, med definitionen ”ångesten över
att potentiellt spännande och intressanta samtida händelser kan äga rum någon annanstans, oftast väckt av inlägg på sociala medier”.  Vi alla känner till känslan. Du är ensam hemma och tittar likgiltigt igenom Facebook eller Instagram, för att sedan komma på dig själv bläddrandes genom en hel serie glamourösa selfies, drinkar och lyxiga miljöer. Alla andra verkar leva loppan – och du sitter redan ihopkrupen i din pyjamas framför någon tv-serie.

Annons

En dos av verkligheten
På senare tid har vi sett en motreaktion på 2000-talets strävan att alltid vara bättre än grannen, då vi har blivit klokare gentemot skrytmånsar på sociala medier. Vi har nu börjat inse att dessa skrytinlägg oftast är romantiserade versioner av verkligheten. Man måste ju trots allt undra varför folk avbryter en så ”magisk stund” genom att lägga upp händelsen på Facebook. Enligt en dansk studie från 2014 blir människor minsann lyckligare, mer beslutsamma och mindre stressade genom att ta en paus från Facebook. Vi ska kanske istället rikta avundsjukan mot vännerna som inte bombarderar oss med information om sina händelserika helger.

Så när vi inser att alla utekvällarna vi ser på sociala medier inte är så perfekta som det verkar kan det kännas frestande att tacka nej till inbjudningarna, eller också komma med bortförklaringar om att du
är för trött eller har andra planer, för att sedan slänga sig i soffan. Ibland är det dock viktigt att anstränga sig. För att upprätthålla vår psykiska hälsa kan det vara lika viktigt att avsätta tid för nära vänner, som det är att ibland våga ta det lugnt framför en bra tv-serie. Nyckeln är såklart att hitta en hälsosam balans mellan att finnas tillgänglig för andra, samtidigt som du tar dig tid för dig själv. Psykoterapeuten Hilda Burke menar att om vi hela tiden strävar efter att hitta på nya saker utanför hemmet, så finns risken att vi försummar vårt eget välmående. Det viktiga är egentligen inte om du håller dig hemma eller går ut – utan att du är nöjd och mår bra med ditt val. När vi är det känns FOMO mindre viktigt för oss.

Gör det bästa för dig
När du väl bestämmer dig för att stanna hemma, finns det en mängd saker du kan göra för att göra upplevelsen mer meningsfull och mer psykologiskt stärkande. Försök att få ut det mesta av din rofyllda hemmakväll, precis som du skulle göra inför en potentiell utekväll. Passa på att meditera, köra lite yoga, baka en kaka, spela ett instrument, skriva ett brev, läsa en bok, eller ja, titta på någon realityserie – gör vad som krävs för att uppnå avslappning och må bra.

 

TEXT: Jane Murphy och Sara Valfridsson  FOTO: Getty Images

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.