Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Sitta är INTE det nya röka

Du har förmodligen hört att stillasittande är det nya röka – men forskare dementerar nu detta.

De senaste åren har vi näst intill bombarderats av budskap om hur farligt det är att sitta stilla, och i många fall har man till och med jämfört det med rökning. Forskare från Kanada, USA och Australien menar att det här inte stämmer.

I American Journal of Public Health skriver de att en stillasittande livsstil ökar risken för tidig död och kroniska sjukdomar med mellan 10 till 20 procent. Att stilla sittande är alltså långt ifrån hälsosamt, men det går inte att jämföra det med riskerna vid rökning.

Annons

Att röka ökar nämligen riskerna för tidig död med ungefär 180 procent. Dessutom påpekar de att stillasittande inte kan leda till ett beroende eller skada andra i din närhet, till skillnad från rökning.

“Att jämföra risken med stillasittande med rökning är obefogat och missledande, och riskerar att trivialisera riskerna med rökning”, menar Terry Boyle, som är en av forskarna bakom artikeln.

Källa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.