Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Sov dig till bättre hälsa

Sov dig till bättre hälsa
En frisk vuxen person behöver mellan sju och åtta timmars sömn per natt.

Visste du att goda sömnvanor sänker risken att drabbas av demens? Läs vidare för att få reda på fler anledningar till varför det är så viktigt att du sover gott …

En fjärdedel av alla svenskar över 18 år lider av någon form av sömnproblem, och fenomenet verkar öka mest bland unga kvinnor. Vi vet alla hur en natts dålig sömn kan få oss att känna oss dåsiga, glömska och ”ur fas”, och nu vet forskarna varför. Experter i neurologi vid University of California har kunnat visa att brist på djupsömn kan göra att vi inte kan lagra händelser i långtidsminnet. Istället tvingas vi lagra information i hippocampus, det limbiska systemet i hjärnan som består av en gråaktig substans, och här ersätts gammal information efterhand med ny information.

Under djupsömnen får hjärnan normalt sett tid på sig att bearbeta information och lagra nya upplevelser. När vi blir äldre försämras sömnkvaliteten, vilket gör att hjärnan har svårare för att spara ner nya minnen under natten. ”Studier visar att sömnbrist kan leda till en mängd kognitiva, fysiska och psykiska problem som till exempel låg koncentrationsförmåga, försämrat immunförsvar och fetma”, säger Irshaad Ebrahaim, neurolog och specialist på just sömnsvårigheter vid London Sleep Centre.

En frisk vuxen person behöver mellan sju och åtta timmars sömn per natt, och under den här tiden går både kroppen och hjärnan igenom ett antal olika stadier. Vi spenderar ungefär tre fjärdedelar av natten i sömnstadiet non-rapid eye movement (NREM) och en fjärdedel i det lite djupare stadiet rapid eye movement (REM), där vi också drömmer. Den sistnämnda är helt avgörande för att vi ska känna oss pigga och kunna tänka klart och i genomsnitt glider en normal vuxen in i cykler med REM-sömn upp till sex gånger per natt.

Annons

Experterna vet inte än hur man skulle kunna gå tillväga för att kontrollera sömnen så att vi oftare faller in i REM-stadiet, men det finns sätt som du själv kan testa för att öka dina chanser att hamna där varje natt. Enligt professor Colin Espie är kognitiv beteendeterapi (KBT) det mest effektiva sättet att förbättra människors sömnvanor. Espie menar att det enda sättet att hjälpa en person med sömnproblem är att påverka hens förhållningssätt till sömn, och på sikt få personen i fråga att se sömnen som något biologiskt och oundvikligt, snarare än en lyx eller rutinmässig vana som hen själv ska kontrollera och styra över.

Numera verkar sömnstörningar vara något av en norm, kanske beroende på vår moderna livsstil. Insomningsbesvär och oregelbundna sömnvanor är mer regel än undantag, och sökandet efter ett svar på hur man når djupsömn sysselsätter experter över hela världen.

En hel del appar har lanserats på området, för att hjälpa människor med insomni. aSleep från företaget Signs Studio kostar 7 kronor på App Store och då får du en allt-i-ett-app med flera funktioner, bland annat avslappnande ljud och musik, timer, alarm och snarkdetektor! Vill du testa mer regelrätta avslappningsövningar kan du spana in Relax with Andrew Johnson – Deep Relaxation – Sleep, som kostar 22 kronor.

Oavsett hur du väljer att söka hjälp är det viktigt att du gör det om du upplever någon form av sömnproblem.

Tips för en god natts sömn

  • Inför skärmfri tid en och en halv timme innan du ska gå och lägga dig. Studier har visat att skenet från iPads och laptops minskar melatoninproduktionen i kroppen, vilket kan leda till att du får svårare att somna.
  • Ta hjälp av yoga. Testa en upp- och nedvänd position, där du ligger med benen upp mot en vägg – så pass tätt intill att rumpan nästan nuddar väggen.
  • Drick körsbärsjuice. Enligt en studie i European Journal of Nutrition kan körsbär ha en positiv effekt på produktionen av sömnhormonet melatonin.
  • Regelbundna vanor. Stig upp och gå lägg dig vid ungefär samma klockslag varje morgon och kväll.
  • Undvik diverse stimuli såsom alkohol, koffein, träning eller en stor måltid precis innan du ska gå och lägga dig.

 

AV: Liz Hollis och Emma Samuelsson FOTO: Superstock

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.