Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Ta trappan – istället för kaffekoppen

Behöver du fylla på med energi? Ta en tur i trapporna istället för en kaffekopp.

Känner du att energinivåerna sjunker när det börjar bli mörkt ute? Forskning visar att det inte är kaffekoppen som är den optimala lösningen. I studien deltog 18 kvinnliga collegestudenter, som alla under en längre tid hade haft sömnbrist. Den ena dagen fick de ta ett koffeinpiller innehållande 50 milligram koffein, alternativt ett placebopiller med liknande utseende utan någon effekt. Den andra dagen fick de istället gå upp och ner i trapporna under tio minuter, på en låg- till medelintensiv nivå.

Annons

Vid båda tillfällena testades bland annat deras kognitiva förmåga, motivation och humör och det visade sig att trapporna gav bäst effekt. 50 milligram koffein är visserligen inte en särskilt hög dos – det motsvarar ungefär två tredjedelars kaffekopp – men resultaten är ändå imponerande med tanke på att de fick effekt efter bara tio minuters promenad i trapporna, på en ganska låg intensitet.

Så nästa gång du känner att du behöver en energiboost på jobbet kan det vara en bra idé att ta några rundor i trapporna – det är enkelt, gratis och kommer ge massor av andra fördelar på köpet!

Källa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.