Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

5 “hälsosamma” vanor som hindrar din viktnedgång

SpringerrDu kanske tror att de här fem vanorna är hälsosamma, men om du försöker gå ner i vikt kan det vara en bra idé att göra sig av med dem.

1. Du går upp tidigt och tränar varje dag
Du känner dig duktig när du går upp tidigt för att träna, men om det innebär att du skippar några välbehövliga sovtimmar kan det påverka din viktnedgång negativt. När du får för lite sömn producerar du mer kortisol, ett hormon som bland annat leder till en ökad aptit och större fettinlagring. Så sov vidare, och skippa morgonpasset om det behövs för att du ska få all skönhetssömn.

2. Du äter bara sallad
En sallad känns som den ultimata maten när man försöker gå ner i vikt, eller hur? Det beror dock på vad den innehåller – genom att bara äta salladsblad och grönsaker kommer du visserligen gå ner i vikt eftersom det innehåller väldigt lite kalorier, men risken är stor att du också tappar musklerna på vägen. Om du vill vara säker på att det är fett och inte muskler du tappar bör du äta mycket protein. Så ät gärna salladen – tillsammans med en kycklingfilé eller någon annan proteinkälla. Det finns dessutom många fler fördelar med ett högt proteinintag, vilket du kan läsa mer om här.

Annons

3. Du dricker mycket juicer och smoothies
Det påstås ofta att juicer och smoothies är bra för dig som vill gå ner i vikt eftersom det rensar ur kroppen på gifter, men det stämmer inte alls. De kan tvärtom hindra din viktminskning eftersom de faktiskt innehåller en del kalorier, utan att mätta lika bra som fast föda. Det innebär inte att du måste undvika juicer eller smoothies – det kan vara ett bra sätt att få i sig nyttiga näringsämnen – men mixa gärna i grönsaker som spenat eller grönkål och protein i form av till exempel proteinpulver eller kvarg. Och kom ihåg att du inte kan dricka obegränsat av det, även om det är nyttigt.

4. Du undviker fett
Du behöver inte undvika fett för att gå ner i vikt – tvärtom bör du faktiskt inte göra det. Att få i sig en tillräckligt stor mängd fett är viktigt för att dina hormoner ska fungera normalt, och om de hamnar i obalans kan det påverka såväl din viktnedgång som ditt välmående överlag. Får du i dig alldeles för lite kommer inte heller din kropp kunna ta upp viktiga fettlösliga vitaminer, vilket är direkt farligt.

5. Du tränar bara kondition
Konditionsträning förbränner visserligen mycket kalorier, så att du kan äta mer utan att gå ner i vikt. Men som vi skrev här så är den effekten väldigt liten i förhållande till din totala kaloriförbrukning. Styrketräning är däremot absolut nödvändigt för dig som vill behålla musklerna under en viktnedgång. Så om du skippar styrketräningen och bara tränar kondition riskerar du att bli av med en stor mängd muskler – något som i sin tur leder till att du bränner färre kalorier, eftersom muskler förbränner mer än fett. Alltså: träna gärna kondition – det är bra för hälsan – men glöm inte att lyfta vikter!

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga