Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

5 vanliga myter om kost

myterDet finns många myter om mat – här är fem av de vanligaste.

1. Socker kan vara beroendeframkallande
Det här är ingen självklar myt eftersom det även finns de som menar att det existerar, men som Swedish Nutrition Foundation skriver i den här rapporten  “I dagsläget finns det inga vetenskapliga bevis att socker per se är en beroendeframkallande substans hos människor, då det saknas studier som har kunnat påvisa detta.” Ett vanligt motargument mot sockerberoende är att folk som påstår sig vara det aldrig äter rent socker – vilket de menar att man skulle ha gjort om man verkligen var beroende.

2. Ägg höjer kolesterolet
Tidigare rekommenderade Livsmedelsverket max två till tre ägg per dag, eftersom man trodde att det kunde leda till ett förhöjt kolesterol. Forskning har dock motbevisat det sedan länge – tvärtom kan det ge bättre blodvärden och minskat bukfett, enligt en studie som vi skrev om här. Det är dock många som fortfarande tror att man måste begränsa intaget – vilket är synd eftersom ägg är ett fantastiskt bra och proteinrikt livsmedel.

Annons

3. Naturligt är alltid bäst
Det finns en allmän tro att saker som är naturligt alltid är bäst, även om det långt ifrån alltid stämmer. I den här studien kunde man se att deltagarna uppskattade att produkter som hade märkningen “naturligt” innehöll färre kalorier än de utan märkningen – även om det var samma livsmedel. Det är alltså lätt att göra felaktiga val när man luras att tro att naturligt alltid är bäst.

4. Du behöver en viss mängd vatten per dag
Det finns massvis av appar du kan använda för att hålla koll på hur mycket vatten du dricker, och många råd om hur mycket du ska få i dig. Men du som är frisk behöver inte hålla koll på det. Som vi skrev här så har forskning visat att det finns ett busenkelt sätt att hålla koll på om du har druckit tillräckligt: om du vill dricka och tycker det är gott så behöver du dricka mer. Om det tar emot behöver du inte.

5. Ekologisk mat innehåller inga tillsatser eller kemikalier
Du bör absolut välja ekologiskt så ofta du kan – men inte av anledningen att din mat ska vara fri från tillsatser. För även om ekologisk mat får innehålla en begränsad mängd tillsatser så kan det ändå många olika innehålla konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och många andra tillsatser – men som vi skrev ovan är naturligt inte alltid bäst, och det finns ingen anledning att oroa sig för de små mängderna kemikalier i ekologisk mat.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.