Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

6 superenkla tips för att äta hälsosammare

Att börja äta hälsosamt behöver inte innebära en dramatisk livsomställning – här är några små förändringar som ger stor effekt.

1. Prioritera protein
Försök få i dig någon proteinkälla till varje måltid, oavsett om det är i form av proteinpulver, kvarg, kyckling, tofu eller något annat gott och proteinrikt. Protein mättar nämligen bättre än både kolhydrater och fett, vilket minskar risken för att du går och småäter efter några timmar. Dessutom är protein musklernas byggstenar, och kan hjälpa dig att få bättre träningsresultat. Vi har skrivit mer om fördelarna med ett högt proteinintag här.

2. Gör matlådor
Det är lunch på jobbet och du har mycket att göra. Visst är det rätt stor risk att du hämtar onyttig snabbmat istället för en hälsosam lunch, för att bli hungrig efter bara några timmar igen? Du är inte ensam. Men genom att förbereda matlådor som du har med dig varje dag sparar du både pengar och kan kontrollera exakt vad du äter. Tycker du det känns tidskrävande och krångligt att planera matlådor? Här hittar du våra bästa tips!

Annons

3. Ät färgglatt
Det här är ett riktigt bra “hälsohack” som hjälper dig att äta nyttigare med minimal ansträngning. Genom att äta grönsaker i så många olika färger som möjligt ökar du chansen att få i dig alla näringsämnen och antioxidanter som du behöver. Istället för att köpa två gula paprikor kan du köpa en gul och en röd – enkelt va?

4. Stäng av tv:n
Vi är alldeles för dåliga på att tyda kroppens signaler när vi äter, vilket ofta leder till att vi får i oss för mycket mat. En stor anledning är att vi ofta distraherar oss själva under måltiderna. Studier har visat att vi automatiskt äter mindre om vi stänger av tv:n och lägger undan mobilerna under måltiderna, det kan du läsa mer om här. I början kanske det känns konstigt, men efter ett tag kommer du vänja dig och njuta mer av maten du äter.

5. Ät vid samma tider
Forskning har visat att vi blir mindre hungriga och lättare går ner i vikt genom att äta regelbundet, vilket vi har skrivit mer om här. Observera att vi med “regelbundenhet” syftar på att äta vid samma tider varje dygn – inte att du måste äta många måltider. Tvärtom går det lika bra att äta två som sju måltider, så länge du gör det vid samma tider på dygnet.

6. Ät probiotiskt
De senaste åren har forskning visat att vår tarmflora spelar en betydligt större roll för hälsan än vi tror – bland annat har den kopplats till flera sjukdomar och övervikt. Men genom att äta livsmedel med en probiotisk effekt, som syrade grönsaker, yoghurt och surdeg, ökar du mängden goda bakterier och får en friskare tarmflora.

Tags : hälsamat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.