Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

7 livsmedel som kanske inte är så nyttiga som du tror

juiceeeDe här livsmedlen framställs ofta som hälsosamma – men ofta är de inte så nyttiga som du tror.

1. Juice
Frukt är nyttigt, så då borde juice också vara det, eller hur? Det låter logiskt, men det är tyvärr mer komplicerat än så. När du pressar frukterna kommer de hälsosamma fibrerna försvinna, vilket gör att sockret i juicen kommer tas upp snabbare och dessutom inte mätta lika bra.

2. Proteinbars
Vi tycker att proteinbars kan vara ett riktigt bra och gott mellanmål, men alla proteinbars är långt ifrån jämlika. Vissa proteinbars innehåller massvis av socker och andra är gjorda av protein som kroppen inte kan ta upp. Så om du ser orden “socker” och “kollagen” eller “gelatin” i innehållsförteckningen kan du lägga tillbaka den i  hyllan.

Annons

3. Sportdryck
Sportdryck kan låta som något hälsosamt, och det är lätt att köpa med sig en flaska med det till gymmet. Men om du inte ska springa ett maraton är det bäst att låta bli det. Sportdrycker är nämligen fulla av socker, vilket man har nytta av under riktigt långvarig träning, men inte under ett vanligt entimmespass.

4. Kvarg
Vi älskar kvarg – men bara för att du ser ordet “kvarg” på förpackningen kan du inte vara säker på att det är en nyttig produkt. Vissa sorter innehåller nämligen massvis av socker, vilket oftast inte är det vi är ute efter när vi köper kvarg. Så ännu en gång gäller det att ta en titt på innehållsförteckningen innan du lägger produkten i varukorgen.

5. Agavesirap
Många tror att allt naturligt är hälsosamt – och agavesirap som utvinns ur agaveväxten måste därmed vara ett mycket nyttigare alternativ till socker? Nej, det stämmer inte. Även om agavesirap har lägre GI än vanligt socker så innehåller det hela 90 procent fruktos, och är alltså inte ett särskilt nyttigt sötningsmedel.

6. Riskakor
De luftiga kakorna av ris har länge varit en favorit bland personer som vill gå ner i vikt – inte minst för att de väger så lite och därmed ger väldigt lite energi. Men efter en analys förra året upptäckte man att riskakor ofta innehåller stora mängder arsenik, vilket bland annat kan orsaka cancer.

7. Allt som är glutenfritt
Nu menar vi inte att allt som innehåller gluten är dåligt. Däremot är det felaktigt att tro att allt med texten “glutenfritt” är hälsosamt. Sedan den glutenfria trenden började sprida sig har nämligen allt fler företag börjat skriva ut ordet glutenfritt på förpackningar där det från första början aldrig har funnits gluten – ett klassiskt säljknep som definitivt inte visar att något är hälsosammare.

P.S. Allt det här går såklart utmärkt att äta – så länge man har koll på mängderna och är medveten om att det inte är någon hälsomat.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga