Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

9 anledningar till att äta mer protein

1. Du förbränner fler kalorier
När du äter mycket protein ökar kroppens termogena effekt, vilket gör att du förbränner fler kalorier genom att bara äta. Rätt fantastiskt va?

2. Du kan bygga muskler samtidigt som du bränner fett
Man trodde länge att det var omöjligt att minska fettmassan och samtidigt bygga muskler. Forskare har nu visat att det är möjligt – så länge du äter mycket protein!

3. Du minskar muskelnedbrytningen när du blir äldre
Redan runt 30-årsåldern börjar dina muskler brytas ner, så kallad sarkopeni. Men genom att äta mycket protein (och träna tungt) kan du förhindra den här utvecklingen.

Annons

4. Du håller dig mätt
Protein ger en större mättnadskänsla jämfört med kolhydrater och fett, perfekt för dig som vill gå ner i vikt utan att vara hungrig.

5. Du ger dina muskler byggstenar för att växa
Du är flitig och kämpar på gymmet – visst vill du ta vara på dina resultat? Då måste du äta mycket protein, eftersom det är musklernas byggstenar och en absolut nödvändighet för att de ska växa.

6. Risken för sug efter onyttig mat minskar
I den här studien kunde man se att personerna som åt mycket protein också upplevde ett mindre sug under kvällarna, då man annars ofta kan vilja småäta. Så om du har svårt att låta bli den där onyttiga maten när du sitter framför tv:n på kvällen är det alltså mer protein du ska satsa på.

7. Du får en bättre benhälsa
Det är inte bara dina muskler som mår bra av mycket protein, utan också ditt skelett. I till exempel den här studien kunde man se att ett högt proteinintag både ledde till en högre bentäthet och en minskad risk för frakturer.

8. Du återhämtar dig lättare efter skador
Man kan tro att det är extra viktigt att äta mycket protein när man tränar mycket – men sanningen är att det är viktigt även när man har skadat sig, eftersom en kost med mycket protein snabbar på återhämtningen.

9. Du får bättre hjärt- och kärlhälsa
Här kunde man se att personerna som åt mycket protein generellt hade en bättre hjärt- och kärlhälsa, oavsett om proteinkällan var vegetabilisk eller animalisk. Dessutom kunde man inte hitta något belägg för att det höga proteinintag skulle ha en negativ påverkan på njurfunktionen, något som många tror.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.