Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Är salt verkligen så farligt?

Om du inte har levt under en sten de senaste åren har du förmodligen hört att du bör äta mindre salt. Men forskare bakom en ny studie ifrågasätter dagens råd.

I den nypublicerade studien har man gått igenom data från 94 000 människor i 21 olika länder. Resultaten visar att hälsoriskerna med ett högt saltintag försvinner så länge kosten i övrigt är hälsosam med mycket frukt, grönt och tillräckligt mycket kalium.

“Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar mindre än två gram natrium per dag – motsvarande en tesked salt – dagligen för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns lite stöd för att det finns positiva hälsofördelar med att äta så låga nivåer” säger Andre Mente, som är en av forskarna bakom studien.

Annons

Den genomsnittliga konsumtionen av natrium i studien var tre till fem gram natrium om dagen, vilket motsvarar ungefär 1,5 till 2,5 teskedar salt. Kina var det enda landet där 80 procent fick i sig mer än fem gram om dagen, och var också det enda landet där man kunde hitta en koppling mellan ett högt saltintag och risken för hjärtattack och stroke.

Källa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.