Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Ät mörk choklad – få samma effekt som av träning

Goda nyheter alla chokladälskare: genom att äta mörk choklad kan du bli mer vältränad.

Det visar i alla fall en nypublicerad studie där man har försökt ta reda på hur möss påverkas av epicatechin, som bland annat finns i mörk choklad. Resultaten visar nämligen att ämnet verkar stimulera musklerna på samma sätt som träning.

Man vet sedan tidigare att aerob träning leder till en ökning av mitokondrierna i muskelcellerna, och i den här studien upptäckte man att epicatechin hade ungefär samma effekt. Framför allt var det musklerna i hjärtat och cellerna som påverkades.

Annons

“Mitokondrier producerar energi som används av cellerna i kroppen. Fler mitokondrier innebär att mer energi skapas och att mer arbete kan utföras” säger Dr Moh Malek som är en av forskarna bakom studien.

Låter det för bra för att vara sant? Ja, man bör ha i åtanke att studien är gjord på möss. Därför är det inte säkert att det påverkar oss människor på samma vis. Dessutom har träning massvis av andra fördelar, så givetvis ska du inte byta bort den mot chokladätande. Däremot kan det vara bra att ha i åtanke när du mumsar i dig choklad ikväll, kanske känns den lite godare då.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.