Hälsa & Fitness
Kost

Ät som en yogi

yogi

Boosta din energi, detoxa ditt system och gör det lättare att gå ner i vikt med dessa yogiinspirerade kosttips.

Rätt kost är A och O för att förse din kropp med energi på ett optimalt sätt, oavsett vad du väljer att träna. Samma synsätt har man inom yogan, där utövare i tusentals år har mejslat fram ett perfekt sätt att äta. Syftet är att kroppen ska få rätt näring, samtidigt som maten ska ge energi (prana) och förstärka det andliga välbefinnandet.

”Den yogiska kosten är influerad av ayurveda – den traditionella indiska läkekonsten”, förklarar yogaläraren och ayurvedautövaren Joanna Webber. ”Här tar man hänsyn till hur maten påverkar sinnet, liksom de mer uppenbara effekterna den har på din kropp.” Den laktovegetariska dieten är designad för att ge dig samma lätta, energifyllda känsla som du får av att utöva yoga, och kan även hjälpa dig att bibehålla en sund vikt.

Både yoga och ayurveda lär ut att allt liv – såväl människor som maten vi äter – härstammar från samspelet mellan tre primära energier: sattvas (balanserade), tamas (statiska) och rajas (energiska). När det kommer till kost, tror yogis att allt vi äter har en av dessa tre dominerade energier i sig. De identifierar tre kategorier:

SATTVISK – Yogis menar att sattviska livsmedel ger en lätt, snabb kropp och själ, och ett stadigt energiflöde, så av denna typ av mat ska man äta massor. ”Dessa livsmedel ses som viktiga bärare av prana, och leder till mental klarhet, kärlek och förlåtelse”, säger Webber. Livsmedel i den här gruppen inkluderar rena, nyttiga – vanligtvis vegetariska – livsmedel, som fullkornsbröd och -flingor, linser, färska grönsaker, frukt, nötter, frön, örter och vatten, liksom alla mejeriprodukter.

Annons

TAMASISK – ”Tamasiska livsmedel är kraftiga och tunga och kan orsaka mental förvirring, nedstämdhet och till och med depression. Dessutom känner du dig tung när du äter dem”, förklarar Webber, så konsumera i små kvantiteter. Bland tamasiska livsmedel finner du kött, alkohol, näringsfattiga färdigrätter och övermogna eller söta livsmedel.

RAJASISK – Kryddstarka, heta, bittra eller sura smaker ses som överstimulerande och inte befrämjande för det fridfulla tillstånd som krävs för att meditera eller utöva yoga. Rajasiska livsmedel inkluderar kaffe, te, choklad, salt, ägg, chilipeppar och starka kryddor. ”De tänks även kunna öka hyperaktivitet, rädsla och aggressivitet, så det är en god anledning att hålla sig borta från skräpmat”, säger Webber.

Det här gör yogisk kost till en nutritionists dröm. ”Men om du äter mer än vad din mage har kapacitet för så blir även den bästa maten i världen tamasisk!” varnar Webber. Även om vissa av termerna ovan kan låta komplicerade, så innebär att äta yogiskt en välbalanserad kost som bidrar till god hälsa och viktminskning om du följer några enkla principer.

VÄLJ MAT I SIN NATURLIGA FORM
Gör färsk frukt, råa, lätt ångade eller wokade grönsaker, linser, oraffinerat fullkorn, nötter och frön till stapelvaror i din kost. Försök äta ekologiska och närodlade frukter och grönsaker så att du kan tillgodogöra dig det högre näringsvärdet i livsmedel som nyligen har skördats.

SKIPPA PROCESSAD MAT
Inom yoga, tros mat innehålla prana (ett av orden som används för andning, prana referererar också till den allmänna energin som flödar runt i levande varelser). Processad mat påverkar våra energinivåer, och gör dig trött och trög – och kan leda till viktökning. Sikta på att undvika allt som är gjort på vitt socker eller mjöl, hämtmat och väldigt salt mat, liksom förpackade matvaror med en lång lista av ingredienser som du inte förstår!

SÖTA NATURLIGT
Det är inte förbjudet att äta något gott då och då, men yogis väljer att smaksätta sin mat med naturliga sötningsmedel, som honung och lönnsirap. De använder även en uppsjö av naturligt söta kryddor som kanel, kardemumma, mynta, ingefära, gurkmeja och fänkål.

4 DRA NER PÅ KOFFEINET
Yogis gillar att generera sin energi genom att utöva asanas och yogaandning, och koffeinhaltiga drycker ses som rajasiska eller överstimulerande. Om du försöker gå ner i vikt, hjälper det att skära ner på te och kaffe (eller utesluta det helt), eftersom dessa drycker kan orsaka falska hungerkänslor och en blodsockerdipp som ödelägger dina energireserver och orsakar söt- eller saltsug.

5 MINSKA PÅ KÖTT OCH ANIMALISKA PRODUKTER
Den yogiska kosten är laktovegetarisk, vilket innebär att den består av icke-animaliska produkter med undantag för mjölk, ost, yoghurt, smör och honung. Principen bakom den här yogiska grundregeln är icke-våld (eller ahimsa) mot allt levande. Men du måste inte vara vegetarian för att äta yogiskt – särskilt inte om ditt främsta syfte är viktminskning. Du kanske föredrar att äta regelbundna små portioner av magert kött, kyckling, fisk och ägg, för att se till att hålla dig mätt mellan måltiderna.

6 ÄT INTE FÖR MYCKET
Måttlighet är en nyckelprincip i den yogiska kosten. I Bhagavad Gita, en av yogans viktigaste filosofiska skrifter, står det: ”Yoga är inte för den som överäter, eller för den som fastar överdrivet.” En yogi äter bara tills hen är mätt till 80 procent, för att magen ska få en chans att smälta maten på ett bra sätt. Ett enkelt sätt att göra det här på är att äta runt 80 procent av det du har på tallriken, och sedan vänta. Det tar nämligen ungefär tolv minuter för magen att registrera att den är full, så du kanske är mättare än du tror.

MAT ATT ÄTA
Linser, bönor och ärtor
Nötter och frön – helst råa
Fullkorn som havre, quinoa, bovete och vildris eller råris
Alla grönsaker, förutom lök och vitlök
All frukt
Naturliga råa sötningsmedel, som rå honung och lönnsirap
Naturliga, oraffinerade oljor, som oliv, sesam, kokos och solros, liksom smör och ghee (skirat smör)
Mejeriprodukter, som yoghurt, mjölk och ost
Örtte
Söta kryddor som kanel, gurkmeja, spiskummin, fänkål och mynta
Rent vatten
Färskpressade grönsaks- och fruktjuicer

MAT ATT UNDVIKA
Processade livsmedel
Saltrika livsmedel
Söta livsmedel
Hämtmat
Animaliska fetter och kött
Stekt mat
Koffein
Produkter tillverkade av vitt mjöl, som vitt bröd och bakverk
Läsk
Förpackade juicer

AV: Eve Boggenpoel och Sara Valfridsson FOTO: Thinkstock

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.