Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Därför är paprikapulver så bra!

Ibland kan det kännas riktigt svårt att äta nyttigt – speciellt när du är stressad. Men det finns som tur är några livsmedel som du enkelt kan ta till för att göra maten du äter hälsosammare, och paprikapulver är definitivt en av dem. Pulvret görs på mald och torkad paprika, ibland också med inslag av chilipeppar, och används i många delar av världen för både smakens och färgens skull i matlagning. Många är dock inte medvetna om att det också har massor av positiva hälsoeffekter – trots att det knappt bidrar med några kalorier.

Den röda färgen beror på de höga halterna av karotenoider som lutein och zeaxantin. Dessa ämnen kan ha en positiv effekt på synen eftersom det hindrar skadligt rött ljus (till exempel från mobilen) från att skada ögonens vävnad. Betakaroten och beta-kryptoxantin, som du också hittar i kryddan, är två andra karotenoider som konverteras till A-vitamin och bland annat kan bidra till en bättre mörkersyn och hälsosam cellutveckling. En enda tesked av paprikapulvret ger dig ungefär 30 procent av det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin.

Annons

Några andra viktiga näringsämnen du hittar i paprikapulver är vitamin B6, ett enzym som medverkar  i hundratals olika kemiska reaktioner som sker i kroppen dagligen, järn som hjälper till att förse hela kroppen med syre och capsaicin som bidrar till avslappnade blodkärl och därmed ett minskat blodtryck.

Dessutom är kryddan en bra källa till många av de viktiga B-vitaminer som kroppen behöver för en hälsosam hjärnfunktion och för att signalsubstanserna, som ser till att nerverna och musklerna kan kommunicera, fungerar som de ska. Dopamin och serotonin är två av de viktiga signalsubstanserna som har en stor påverkan på humöret, och därmed kan paprikapulver också hjälpa dig att slappna av.

I paprikapulver hittar du också elektrolyterna magnesium och kalium, som du behöver för att återställa vätskebalansen efter träningen. Det gör att mat som du kryddar med paprikapulver blir den perfekta rätten efter träningen! Det innehåller också koppar som spelar en stor roll för tillväxten och underhållet av skelettet, vävnaden och i princip alla organ. Vem visste att lite rött pulver kunde ha så många fördelar?

Superfood-fakta
1 tesked (6,8 gram) paprikapulver innehåller:

  • 6 kcal
  • 0,3 g fett
  • 0 g kolhydrater
  • 0,8 g fibrer
  • 0,3 g protein

 

TEXT: Nicola Shurbrook och Sara Dahlström FOTO: Shutterstock

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga