Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Därför bör du inte ta kostråd från influencers

Följer du många influencers och bloggare som skriver om kost och hälsa? Det kan vara en bra idé att ta råden med en nypa salt.

Det menar åtminstone forskare från University of Glasgow. Det har de kommit fram till genom att analysera kostråd från nio av Storbritanniens största bloggare och influencers, som alla hade minst 80 000 följare.

Forskarna gick igenom deras påståenden om hälsa, kost och viktnedgång och analyserade huruvida de var pålitliga baserat på ett antal kriterier. Bland annat skulle informationen vara transparent och baserad på vetenskap för att räknas som tillförlitlig.

Annons
1 av 9

Om en bloggare uppfyllde 70 procent av dessa kriterier ansågs de vara trovärdiga – och det var faktiskt bara en av de nio bloggarna som gjorde det. Majoriteten presenterade till exempel sina egna åsikter som fakta, utan att de kunde backa upp det med referenser.

Det kanske inte är en nyhet för de flesta, men det kan vara en viktig påminnelse om att det inte automatiskt är personen med flest följare som har störst kunskaper.

Källa

2 kommentarer

  1. Min övertygelse är att när det gäller viktnedgång har träningen ganska liten betydelse. Jag har själv prövat. Du kan med andra ord gå ner i vikt utan att träna alls och utan att svälta dig. Det är naturligtvis positivt att träna, inte minst för hälsan och välbefinnandet. Du sover bättre t ex. Men viktminskning beror helt och hållet på kosten. Mitt tips, vad som funkar för mig, är att successivt minska mängden mat du stoppar i dig vid varje måltid. Innan du känner dig mätt avbryter du måltiden. Och hur konstigt det än låter är du inte lika hungrig 3-4 tim efteråt som om du ätit dig proppmätt. Efter ett par dagar börjar kroppen gå på nedåtgående. Din motivation att äta nyttigt ökar därmed och skippa glass, nötter, choklad och chips ett tag framöver och lite eller ingen sås till maten tills du nått din målvikt.

    1. Den ansatsen förutsätter perfekt hormonell balans, t.ex. inte hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion eller undermedicinering med Levaxin), och ingen insulin- eller leptinresistens…har du någon eller flera av dessa hormonella obalanser kommer inga dieter att fungera. Då måste du komma till rätta med den underliggande obalansen innan du kan räkna med att gå ned i vikt. Och väldigt många kämpar med dessa problem. Har man levt med underfunktion i sköldkörteln i många år (inte alls ovanligt) kan det i sin tur skapa andra rubbningar i ämnesomsättningen och de måste alla korrigeras för normal metabolism. Tyvärr är många läkare sorgligt okunniga om detta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.