Hälsa & Fitness
Kost

De 5 hetaste mattrenderna 2019

Hur äter vi 2019? Det har Fazer försökt ta reda på genom att kartlägga vilka som blir de hetaste mattrenderna nästa år.

1. Nya proteiner

Givetvis kommer vi fortsätta försöka minska vår köttkonsumtion år 2019 – både för miljöns och hälsans skull. Därför kommer vi äta mer protein från olika växter. Fazer förutspår att vi bland annat kommer se mer av lupiner, ärtor och soja.

2. Ayurveda

Enligt Fazer kommer vi 2019 prata mer om den uråldriga indiska hälsofilosofin ayurveda, som innebär att du väljer kost utifrån kropps- och personlighetstyp. Många har redan upptäckt fördelen med den ayurvediska ingrediensen gurkmeja, och 2019 menar Fazer att vi bland annat kommer byta ut olivolja och smör mot ghee.

Annons

3. Färgstarka lattar

Tror du att latte bara görs på kaffe och mjölk? Helt fel! Matchalatte gjort på japanskt grönt te går redan nu att köpa på många kaféer, men enligt Fazer kommer vi få se många fler färgglada varianter. Vad sägs om rödbetslatte, lila sötpotatislatte, blå latte med spirulina eller svart latte med aktivt kol?

4. Baka med bönor

Fazer förutspår att vi kommer använda oss ännu mer av linser, kikärter och bönor – och inte bara i maträtter. Vi kommer även använda det när vi bakar kakor, bröd och bullar. På så sätt ökar proteinmängden samtidigt som det inte behövs lika mycket mjöl och socker.

5. Glitter och glamour

Trenderna vi hittills har nämnt har framför allt fokuserat på hälsa och hållbarhet – men den femte trenden Fazer listar går lite åt motsatt håll. Här handlar det nämligen om lyx, glitter och glamour! Enligt dem kommer vi till exempel se brinnande mat, glittrande cappuccino och till och med ätbart guld.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.