Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KostKost & Recept

Forskare: Att bli vegan är det bästa du kan göra för miljön

Att undvika kött och mejeriprodukter är något av det bästa du kan göra för miljön.

Det menar forskare från Oxfords universitet, som har analyserat data från 40 000 olika farmar från 119 länder. Resultaten visar bland annat att du genom att utesluta kött och mejeriprodukter från din kost kan minska ditt koldioxidutsläpp med hela 73 procent.

Studien visar också att kött och mejeriprodukter står för 60 procent av bondgårdarnas utsläpp av växthusgaser – samtidigt som de bara bidrar med i snitt 18 procent av kalorierna vi får i oss och 37 procent av proteinmängden.

Annons

Joseph Poore, som är en av huvudförfattarna bakom studien, menar att en vegansk kost är den enklaste och mest effektiva metoden för att minska din påverkan på klimatet – och att det innebär betydligt fler fördelar för miljön än att till exempel flyga mindre eller köra elbil.

Tänker du att det här inte berör dig eftersom du ser till att köpa kött som är ekologiskt och lokalt producerat? Tyvärr räcker inte det.
– Att undvika animalier helt ger betydligt bättre effekter än att försöka köpa hållbart producerat kött och mejeriprodukter, säger han.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.