Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Forskare: Proteinbehovet har underskattats

imageMed hjälp av en ny metod har forskare kunnat räkna ut hur mycket protein vi behöver – och menar att man har underskattat behovet med hela 30 till 50 procent.

Världshälsoorganisationen WHO anser att vuxna människor bör äta minst 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Vi vet dock att det finns fördelar med ett betydligt högre proteinintag än så. Bland annat har man kunnat se att protein mättar mer än kolhydrater och fett, vilket är gynnsamt när du försöker gå ner i vikt eftersom du kan äta färre kalorier utan att vara hungrig. Dessutom har studier visar att du faktiskt automatiskt förbränner fler kalorier när du äter mycket protein, och därmed går ner i vikt snabbare. Dessutom är protein musklernas byggstenar, och därför är det extra viktigt för oss som tränar mycket och vill få resultat.

Nu har forskare använt en ny metod för att räkna ut hur stor mängd protein vi bör äta, och de har kommit fram till att den nuvarande rekommendationen bör höjas rejält. De menar att vi borde få i oss minst 1,5 till 2,2 gram protein per dag – vilket ju är en stor skillnad mot de 0,8 gram som WHO rekommenderar i nuläget. För att få ut så mycket protein som möjligt från energin man äter anser de också att vi till så stor del som möjligt bör välja fullvärdiga proteinkällor, det vill säga livsmedel med alla aminosyror som till exempel animaliskt kött, mejeriprodukter, soja och quorn.

Annons

Att döma av den senaste forskningen inom området kan vi som tränar mycket dra nytta av ännu mer protein än så. Säkert är det i alla fall att det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med protein – och om du har svårt med det kan proteintillskott vara ett bra hjälpmedel.

Källa

Läs mer om protein:

10 enkla recept med proteinpulver

7 proteinkällor för dig som är vegan

Vilka tillskott behöver du?

Tags : protein
Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

2 kommentarer

  1. Haha.. Vilket kvalificerat trams.. ! Vem står bakom dessa studier?

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga