FRÅGA: Nötter och frön beskrivs ju ofta som supermat, men jag har hört att vi tar upp väldigt lite av näringen i dem när vi äter dem. Stämmer det?
SVAR: Det stämmer att nötter och frön är supermat som ger fina fetter, gott om protein och mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt prebiotiska fibrer. Kroppen tar dock bara upp 30–80 procent av näringen när du äter nötter och frön som de är. Forskning visar till exempel att 70 procent av obehandlade chiafrön passerar tarmarna utan att brytas ner! Lösningen är att finfördela med stavmixer eller matberedare, till exempel genom att göra nöt- och frösmör, eftersom du då tar upp nästan 100 procent av näringsinnehållet. Framförallt tillgodogör du dig B-vitaminer som behövs för energiomsättningen, proteiner som bygger muskler och fetter som främjar upptaget av fettlösliga antioxidanter och vitaminer. Sätt igång och mixa!
Har du en kostfråga till Fredrik Paulún? Maila Hälsa & Fitness på [email protected], märk ditt mail med KOSTEXPERTEN.