Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Kan man få i sig tillräckligt mycket protein som vegan? Fredrik Paulún förklarar

Det är lättare att få i sig stora mängder protein genom animalier än vegetabilier. Tänk bara en bit kött, kyckling eller fisk på cirka 200 gram som ger hela 40 gram protein. För att lyckas med det genom en vegankost måste du äta runt ett halvt kilo kokta linser, bönor eller ärtor, och det är det få magar som klarar av.

Annons

Ett ägg ger cirka sju gram protein, vilket du kan få genom cirka 100 gram tofu eller tre deciliter sojadryck. Dock finns det aminosyror i alla grönsaker och vegetabilier och alla små mängder räknas ju samman i slutänden, så det är få veganer som faktiskt har proteinbrist så länge de äter tillräckligt mycket mat. Dessutom finns det idag förstklassiga veganska proteintillskott som gör det lätt att boosta allt från havregrynsgröt och havregurt till smoothies och bröd.

Dessutom är det lätt att ta till nötter och frön som en proteinboost till många måltider, och de innehåller i regel mellan 15 och 25 procent protein. Min bedömning är att en vegobuilder som medvetet och konsekvent äter proteinrik vegansk föda och kanske kompletterar med lite proteinpulver då och då får i sig tillräckligt mycket protein för att bygga muskelmassa. Viktigt är dock att det totala energiintaget är tillräckligt eftersom kroppen annars kommer använda proteinet som bränsle istället för byggstenar.

TEXT: Fredrik Paulún

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.