Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Koll på Clean eating!

clean-eating

Det kallas skräpmat av en anledning! Men lika lite som alla processade livsmedel är onyttiga, lika lite är ju all ”naturlig” mat nyttig. Vi reder ut begreppen kring processad mat.

Clean eating är inget nytt egentligen. I stort handlar det om att äta så ”rena” livsmedel som möjligt – sådan mat som är i sin ursprungliga form och därmed inte har genomgått någon form av process som urlakat den på näring. Bannlyst är raffinerade produkter som vetemjöl och socker, hel- och halvfabrikat, samt tillsatser i form av exempelvis smakförstärkare, konserveringsmedel och färgämnen – allt för att vi ska kunna tillgodogöra oss fler näringsämnen i form av mineraler, vitaminer, antioxidanter och nyttiga fetter, samt minska risken för att få i sig en massa tomma kalorier och skadliga E-ämnen.

– Clean eating för mig är benämningen på en hälsosam livsstil. Mer exakt än så är svårt att vara eftersom begreppet är så brett och det inte handlar om någon specifik diet. Det finns inga bestämmelser om antalet kalorier, fördelning av olika näringsämnen eller övriga mätningar. Istället handlar det om sunt förnuft, att välja rätt sorts råvaror och laga mat från grunden. Det alla clean eatare har gemensamt är att vi inte äter hel- eller halvfabrikat, säger Kitty Grip, kostrådgivare och bloggare på cleaneating.se.

Vadå ”processat”? Så kanske är det ganska enkelt: äter vi bra, så mår vi bra. Men samtidigt ska man inte dra all processad mat över en kam. När du föreställer dig mat som blivit processad gissar vi att du ser en bild framför dig av en färdigrätt som du värmer i mikron. Detta är nog ganska vanligt. Men om du gick igenom ditt skafferi skulle du nog bli förvånad över hur många livsmedel som blivit processade i någon mån – idag är det snarare ovanligt att vi äter mat som är helt i sin naturliga form, till exempel ägg, opastöriserad mjölk, rått kött, rå fisk, även frukt och grönt. Även livsmedel som de flesta av oss ser som hälsosamma, såsom fullkornsprodukter, gryn och quinoa, har ju blivit processade för att vi ska kunna äta dem, förklarar Hälsa & Fitness dietist Caroline Johansson.

Annons

– Det mesta vi äter är har processats i industrin, men det behöver inte leda till försämrat näringsvärde. Man måste skilja på olika former av processer. Raw food innebär att maten inte är upphettad, men det är inte alltid detsamma som att maten därför är bättre. Vissa näringsämnen bevaras bättre i rå mat, medan andra tas upp lättare av kroppen om maten blivit tillagad först.

Problemet med processad mat uppstår när vi får i oss denna via vitt mjöl, sötsaker och alkohol varje dag. Processade livsmedel har ofta tillsatser av socker och sötningsmedel, extra salt, artificiella färg- och smakämnen, transfetter och konserveringsmedel, som kan vara direkt skadliga för oss i större mängd.

– Skräpmat är överlag näringsfattig och lätt att äta för mycket av. Producenterna tillsätter gärna lite extra fett, salt och socker eftersom vi uppskattar de smakerna, och det gör ju att kunderna köper maten igen. Dessutom är GI-värdet ofta ganska högt. Ju mer finfördelad en produkt är, desto snabbare går den ut i blodet. Livsmedel som till exempel färdiga pulversoppor och pulvermos tas alltså upp väldigt snabbt av kroppen, och dessutom kan kalori-, fett- och sockerinnehållet vara onödigt högt, säger Caroline.

Vad äter man då främst om man vill leva efter clean eating?
– Jag äter oerhört sällan gluten, undviker vitt socker och väljer istället mjölsorter som sojamjöl, kokosmjöl och mandelmjöl, eller gör eget havremjöl (av glutenfria havregryn). Fettsnåla proteinkällor från fågel och fisk, kolhydrater från råris, quinoa, baljväxter och rotfrukter och vegetabiliska fetter från olja, avokado, ägg, nötter och frön och är också viktiga inslag i min kost. Jag sötar med stevia, honung, frukter och bär istället för vitt socker eller sirap. Och så väljer jag ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt, både för att göra min kropp och miljön en tjänst, säger Kitty.

Jag frågar också om hennes syn på det faktum att många livsmedel som vi idag ser som hälsosamma är processade, såsom gryn och quinoa, och om hon undviker även dessa.
– Denna typ av livsmedel äter jag då jag anser att det fortfarande är hälsosamma alternativ. För mig är det viktigaste att skilja på HUR olika livsmedel ute i butikerna blivit processade. Detta skiljer ju sig enormt. Om jag skulle stå i affären och välja mellan pulvermos och quinoa skulle valet vara enkelt. Trots att de båda anses som processade så är fortfarande quinoa ett hälsosamt alternativ om man jämför med pulvermoset.

Med andra ord resonerar Kitty på så sätt att quinoa fortfarande är quinoa i sin förpackning, medan ”moset” innehåller tillsatser och potatispulver, som genomgått en separat process innan det blandades med tillsatserna och kunde bli pulvermos.

 

AV: Emma Samuelsson och Siân Lewis FOTO: Fotolia

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga