Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Lättare viktminskning med fuskdagar

Nyttigt-eller-onyttigtGoda nyheter för dig som har svårt att låta bli onyttig mat under din viktminskning –  forskning visar att en fuskdag i veckan är bra för dig!

Studien består egentligen av tre olika studier, varav en är gjord i verkliga förhållanden. De 36 deltagarna fick under en två veckor lång period äta max 10 500 kalorier per vecka. Den ena gruppen åt max 1 500 kalorier per dag, och fick vid varje måltid välja mellan tre olika alternativ. Den andra gruppen åt bara 1 300 kalorier per dag, och fick även dem välja mellan tre alternativ – men den sjunde dagen fick de äta vad de ville, så länge de inte fick i sig mer än 2 700 kalorier.

Annons

Efter de två veckorna hade deltagarna i både grupperna gått ner ungefär lika mycket i vikt, men det var en stor skillnad i hur de upplevde de två veckorna. Personerna som hade en “fuskdag” i veckan tyckte att dietperioden kändes enklare och mer behaglig, hade mer motivation att slutföra den och upplevde en bättre självkontroll – trots att de sex dagar i veckan åt färre kalorier. De två andra studierna visade på samma resultat.

Forskarna bakom studien menar därmed att det kan vara gynnsamt med en fuskdag i veckan, då du får unna dig sådant du inte vanligtvis äter under en diet, för att hålla uppe motivationen. Men tänk på att inte låta kalorierna spring iväg – för de räknas (tyvärr fortfarande).

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga