Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Mätt längre med äggfrukost

agg

I en studie vid institutionen för Livsmedelsteknik vid Lunds universitet jämfördes mättnadseffekten av olika frukostalternativ och resultatet blev att de frukostar som innehöll en betydande mängd ägg höll deltagarna i studien mätta längst. Studien bygger på jämförelser mellan fyra olika frukostar: ägg och bröd, ägg och frukt, yoghurt och müsli samt bröd och marmelad. Alla frukostar hade samma energiinnehåll, men de två sista innehöll mer kolhydrater och mindre protein än de två första. Hur frukostarna påverkade mättnadskänslan fastställdes bland annat genom att mäta efterföljande energiintag. Bröd- och marmeladfrukosten gav störst hungerkänsla och resulterade i ett energiintag vid lunchen på nästan 120 kalorier högre än för de som ätit äggfrukost. Frukostarna med ägg och frukt samt yoghurt och müsli vägde mest och gav därför initialt högst mättnadskänsla, medan de båda äggfrukostarna gav den mättnadskänsla som varade längst. Det talar för att kvaliteten hos näringskomponenterna påverkar hur länge man håller sig mätt.

Annons

 

Tags : äggfrukost

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.