Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Mindre cancerrisk utan kött

Untitled-1Att skippa djuren på tallriken är inte bara gynnsamt för miljön, utan också för hälsan enligt två nya studier.

I den ena studien har man analyserat nästan 100 tidigare studie, för att ta reda på vilka effekter en vegansk eller vegetarisk kost har på hälsan. Resultaten visade tydligt på fördelarna med en kost utan animalier – vegetarianerna hade 25 procent lägre risk att drabbas av ischemiska hjärtsjukdomar än de som åt kött och 8 procent lägre risk att drabbas av cancer. Personerna som åt vegansk kost hade hela 15 procent lägre risk att drabbas av cancer jämfört med personerna som åt animalier.

I en annan studie har man låtit 41 personer, varav 22 veganer, skriva en matdagbok under tre dagar. Forskarna analyserade sedan innehållet i maten och tog prover på deltagarna för att undersöka deras hälsostatus. I den här studien visade det sig finnas både för- och nackdelar med en kost utan animalier. Veganerna hade mer brister än de som åt kött, och hade bland annat lägre halter av jod, selen samt D3- B12- och D-vitamin. Däremot hade de lägre kolesterol, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och en mer balanserad fettsyreprofil.

Annons

Slutsatsen – ät mer grönt för både hälsans och miljöns skull!

Källa 1

Källa 2

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga