Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Proteinhypen – bra eller bluff?

Whey protein powder in measuring scoop, meter tape and dumbbell on wooden background.Protein har blivit trendigt – även utanför kroppsbyggarnas värld. Men är proteinhypen ett försäljningsknep för att tjäna pengar eller kan det verkligen gynna dig?

Det växande intresset för protein är starkt sammankopplat till det faktum att allt fler tränar. Protein är trots allt musklernas byggstenar, och de behövs för att kunna bygga muskler. Det här har vi vetat länge, men skillnaden är att det bara var muskelbyggarna som hinkade proteinpulver för några år sedan. Nu går helt vanliga människor, utan några ambitioner att bli starka eller muskulösa, till affären och köper proteinpudding, kvarg eller varför inte pasta med extra mycket protein.

Fördelarna
Det finns både positiva och negativa aspekter med den här “proteinhypen”. Det positiva är att det faktiskt har visat sig att protein har många fördelar, även för dig som inte är ute efter att bygga gigantiska muskler. Framför allt kan det gynna dig som vill gå ner i vikt, eftersom forskning har visat att du går ner i vikt på fler kalorier och att du håller dig mättare när du äter mycket protein. Enligt WHO räcker det visserligen med 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt, men forskare anser nu att den gränsen bör höjas.

Annons

I studier har man nämligen kunnat se fördelar med ett ännu högre proteinintag än så – upp till tre gram per kilo kroppsvikt. Tvärtom vad många tror så verkar det inte vara skadligt för njurarna att äta mycket protein – så länge du inte har särskilda sjukdomar – för dig som inte är elitidrottare eller satsar på att bygga en optimal fysik så är det förmodligen inte värt att äta riktigt så mycket protein. 1,5 gram protein per kroppsvikt är betydligt enklare än tre gram att få i sig – och skillnaden är förmodligen marginell. Dessutom riskerar du att gå miste om andra nödvändiga makro- och mikronutrienter om du bara fokuserar på protein.

Nackdelarna
Det negativa då? Ja, det uppstår såklart nackdelar när försäljarna inser att de kan vinna på att marknadsföra produkter som proteinrika. Ett livsmedel kan ofta kosta mycket mer bara för att det finns två gram extra protein per 100 gram. Många kollar bara på förpackningarna, och ser att det står “extra mycket protein”. Då köper de produkten, trots det dyrare priset, och blir lurade i slutändan. För de där två grammen protein extra kommer säkerligen inte ge dig några fördelar.

Det är också vanligt att tillverkarna använder billigt protein för att höja proteininnehållet till ett mindre pris. Ett exempel på ett sådant protein är gelatin, som har ett biologiskt värde på 0 och därför inte kan användas i någon högre grad av kroppen. Så trots att det står att det är mer protein i innehållsförteckningen får du inte några fördelar från det – även där har du alltså blivit av med pengar.

Slutsatsen
Så slutsatsen är att du bör läsa på lite extra och vara skeptisk mot nya proteinrika livsmedel – och det gäller för övrigt så fort en ny kosttrend kommer. Ta reda på vad protein är och hur det används i kroppen, och kolla lite extra på livsmedlets ingrediens- och näringsinnehåll för att ta reda på om det är värt att köpa. Ett tips är att det ofta är enklare och billigare att höja proteinintaget genom att äta din vanliga mat, men komplettera med en proteinshake.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.