Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Så bra är en helt vanlig banan

En helt vanlig banan kan ge dig massor av näring

Bananer är troligtvis en av de frukter som konsumeras mest runt om på jorden. De är inte bara goda och mångsidiga, utan har också massor av hälsofördelar.

Bananer innehåller massvis av kalium, som är en viktig mineral för bland annat hjärthälsan. Det har också en vasodilaterande effekt, vilket innebär att det vidgar blodkärlen och därmed sänker blodtrycket. Studier har faktiskt kunnat visa att de som äter mer kalium har mindre risk för att drabbas av hjärtattacker*.

Annons

I en annan studie kunde man se att kvinnorna som åt banan två till tre gånger i veckan hade en 33 procent lägre risk att utveckla njursjukdomar. Man vet dock inte säkert om detta beror på det höga kaliuminnehållet eller om bananerna har andra hälsogynnande egenskaper.

En banan kan också vara bra för matsmältningssystemet om du till exempel har diarré. Det kan nämligen leda till att man förlorar viktiga elektrolyter, och med en banan kan du ersätta dem utan att irritera magen ytterligare. Det är också ett säkert livsmedel för dig som har IBS och äter enligt FODMAP.

Bananer innehåller också aminosyran tryptofan, som forskning har visat är viktig för både vårt minne och humör. Annan forskning har kommit fram till att det kan hjälpa till att minska illamående och migrän.

Det innehåller också mycket pektin, som kan hjälpa dig att reglera blodsockernivåerna och minska hungern. Tvärtom vad många tror så har bananer ett lågt- till medelhögt GI-värde. Även på gymmet passar en banan perfekt. Den är inte bara enkel att ta med i gymväskan, utan kan också minska risken för muskelkramper och ge bra energi till träningen.

1 medelstor banan innehåller:

  • 90 kalorier
  • 0,1 g fett
  • 20 g kolhydrater
  • 1,4 g fibrer
  • 1,1 g protein

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Tags : banan

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga