Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Så bra är grapefrukt

Fräsch, fruktig och en riktig vinnare ur näringssynpunkt!

Grapefrukt innehåller massor av hälsosam näring, trots det låga ­kaloriinnehållet. De finns i många olika färger – vitt, gult, rött och rosa – och kan smaka allt från surt till sött. Oavsett vilken variant du väljer så kommer du få massor av fördelar.

Men det är speciellt den rosa och röda grapefrukten som innehåller viktiga fytokemikalier. Bland annat hittar du mycket ­lykopen, betakaroten, limonin och ­naringenin i dem, som alla kan ge stora hälsofördelar.

Annons

Naringenin är framför allt känd för att minska inflammationer i levern. På så sätt kan den hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten och är därmed en stor hjälp för personer med metabola syndrom, övervikt och diabetes. Naringenin och limonin har också kopplats till en minskning av risken för olika typer av cancer, som tarm-, ­­mun-, bröst- och lungcancer. American Institute of Cancer Research har en lista över mat som kan bekämpa cancer, och där finns faktiskt grapefrukt med.

Dessa fytokemikalier, som du hittar i grapefrukt och andra citrusfrukter, kan också minska risken för stroke. Detta gäller ­speciellt för kvinnor, där det har visats minska risken med hela 19 procent. Även om det behövs mer forskning på ämnet så verkar det också som att flavonoiderna ger något typ av skydd för blodkärlens funktion och dessutom har en antiinflammatorisk effekt.

Grapefrukt innehåller också ­A-, B- och C-vitamin samt folsyra. Faktum är att endast en halv grapefrukt ger dig nästan hela det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin, vilket är en av kroppens allra viktigaste ­antioxidanter. A-vitamin är ­viktigt för att stödja immun­systemet och huden, och folsyra spelar en stor roll för de hälsosamma röda blodcellerna och är viktigt under graviditeten.

Grapefrukten har dock en enzymbindande förmåga, vilket innebär att den kan interagera med vissa mediciner eftersom de passerar snabbare och enklare genom kroppen. Följden kan bli ett ökat upptag av särskilda läkemedel. Det kan därför vara en bra idé att kolla med din läkare om du tar mycket mediciner innan du börjar äta grapefrukt på ­regelbunden basis.

½ grapefrukt (100g) innehåller:

  • 38 kalorier
  • 0,1 g fett
  • 6,7 g kolhydrater
  • 1,6 g fibrer
  • 0,8 g protein

TEXT: NICOLA SHUBROOK OCH SARA DAHLSTRÖM FOTO: SHUTTERSTOCK

Tags : grapefrukt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.