Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Så lite kött kan du äta för att rädda jorden

Vi behöver drastiskt ändra våra matvanor för att ha en chans att rädda jorden, enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Bakom den nypublicerade studien står 37 experter från 16 olika länder, som tillsammans har försökt ta reda på hur vi ska äta för att ha en chans att rädda jorden. Anledningen är att dagens matvanor är en starkt bidragande faktor till klimatförändringen, samtidigt som vi riskerar att ta slut på jordens resurser om vi fortsätter äta som idag.

Deras slutsatser visar att många av oss måste se över våra matvanor rejält. De menar att vi behöver mer än halvera mängden rött kött vi äter, och att vi bör äta dubbelt så mycket frukt och grönt som idag. Närmare bestämt har de kommit fram till att 35 procent av vårt kaloriintag bör komma från fullkorn och rotfrukter, medan vi i snitt inte kan äta mer än 14 gram rött kött dagligen.

Annons

Skulle vi lyckas med dessa förändringar skulle det också innebära en annan fördel. Forskarna menar att vi hade kunnat undvika elva miljoner människors död årligen, eftersom den här kosthållningen också hade inneburit stora hälsofördelar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.