Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

Vem kunde tro att något så litet som spiskummin har en sådan kraft!

Spiskummin tillhör samma växtfamilj som persilja och fänkål, och används ofta i det mexikanska, indiska och nordafrikanska köket. Du hittar den vanligen i din matbutik, antingen som små bruna frön eller i finmald form.

Det är oljan i fröna som är ”skatten” och det är i den som de medicinska egenskaperna finns. Svart spiskummin har en högre koncentration av olja än den bruna.

Annons

Spiskummin innehåller järn och koppar, mikronäringsämnen som vi dagligen behöver för vår energi och för produktionen av röda blodkroppar. För en kvinna innehåller en enda tesked spiskummin nästan 20 procent av det rekommenderade dagliga järnbehovet. Spiskummin innehåller också kalium, som kroppen använder för att reglera hjärtfrekvensen, och zink, som är involverad i hundratals enzymatiska reaktioner. De hjälper ditt immunförsvar, och förhindrar munsår som är ett tydligt tecken på kroppslig obalans.

“En enda tesked spiskummin innehåller nästan 20 procent av det rekommenderade dagliga järnbehovet.”

Spiskummin innehåller även kalcium och magnesium som är viktiga för ett starkt skelett och för att musklerna ska fungera så bra som möjligt.

I åratal har spiskummin varit känt för att underlätta matsmältningen genom den aktiva ingrediensen tymol
som stimulerar spottkörtlar, enzymer och galla till att utsöndra mer vätska, så att kroppen lättare bryter ner maten. Den hjälper också till att lindra gasbildning i magen och tarmarna, så om du brukar få en uppblåst mage kan det vara en bra idé att tillföra spiskummin i kosten.

Forskning har visat att spiskummin kan hjälpa till att minska stress och att förbättra minnet. Likaså anses den effektiv i kampen mot cancer, tack vare sina antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Så det skadar verkligen inte att lägga till spiskummin i matlagningen då och då.

En tesked spiskummin innehåller:

  • 8 kalorier
  • 0,4 gram fett
  • 0,6 gram kolhydrater
  • 0,2 gram fibrer
  • 0,4 gram protein
Tags : spiskummin

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga