Hälsa & Fitness
Kost & Recept

Ny forskning: Ingen effekt av populäraste vitamin- och mineraltillskotten

Lägger du mycket pengar på tillskott av vitaminer och mineraler? Det kan vara slöseri.

Det menar åtminstone forskare som har igenom studier som publicerats i ämnet sedan 2012. De vanligaste tillskotten – multivitaminer, D-vitamin, C-vitamin och kalcium – visade sig varken påverka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke eller tidig död överlag. Å andra sidan kunde man inte heller se några nackdelar med tillskotten.

Annons

– Vi blev förvånade över att det fanns så få positiva effekter med några av de vanligaste tillskotten. Vår studie visar att om du vill ta multivitaminer, D-vitamin, kalcium eller C-vitamin så kommer du inte skadas av det, men det finns inga uppenbara fördelar heller, säger David Jenkins som är en av forskarna bakom studien.

Du bör givetvis fortsätta ta dina tillskott om du faktiskt har några brister eller i allmänhet känner att du mår bra av det. Att först och främst försöka få i sig näringen från maten är dock alltid att rekommendera.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.