Blåbärsmuffins med frosting & crunch
6–8st
100 g smör
3 ägg
150 g strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
25 g majsmjöl
25 g rismjöl
60 g majsstärkelse
20 g bovetemjöl
50 g blåbär
Till frosting:
300 g philadelphiaost
65 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Annons
Till crunch:
70 g glutenfria havregryn
165 g strösocker
70 g smör
1 krm salt
- Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker luftigt, cirka 5 minuter.
- Blanda alla torra ingredienser och vispa ner dem i smeten under någon minut. Tillsätt det smälta smöret under omrörning, vispa smeten slät. Vispa i blåbären så de mosas in i smeten.
- Fördela smeten i 6–8 stora muffinsformar och fyll dem till cirka tre fjärdedelar. Grädda i 25–30 minuter.
- Blanda ingredienserna till frostingen så att de bildar en jämn smet. Lägg alla ingredienser till crunchen i en kastrull eller stekpanna, och värm tills smöret smälter. Låt puttra några minuter på låg värme. Sprid ut smeten på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka crunchen i mindre bitar.
- Spackla muffinsen med frosting, rulla dem i crunchen och spritsa frosting på toppen.
Receptet kommer från Nytt fikabröd: baka gott utan gluten, skriven av Jessica Frej och Maria Blohm, utgiven på Massolit förlag.
AV: Emma Samuelsson FOTO: Christina Sundien