Grön thaisoppa med kokosgrädde och rostad lök
4 portioner
Annons
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk grön currypasta
- 300 g gröna ärtor, frysta
- 500 g broccolibuketter, frysta
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- ca 6 dl vatten
- 1 burk kokosgrädde, ca 400 g
- 1 lime
- 2 msk vit miso
- Rapsolja till stekning
- Thaibasilika, koriander och rostad lök till garnering
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i olja i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter under omrörning. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan. Mängden currypasta beror på hur stark den är och hur het du vill ha soppan. Höj värmen och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning.
- Lägg undan cirka 1 dl ärtor till serveringen. Blanda ner resten av ärtorna, broccolin, fond och vatten i kastrullen. Vispa runt i burken med kokosgrädde och häll i tre fjärdedelar. Låt soppan koka utan lock på medelvärme i 10–15 minuter tills grön-
sakerna är helt mjuka. - Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Späd med vatten om du tycker att den är för tjock. Pressa saften ur halva limen. Smaka av soppan med limesaft och miso. Häll upp soppan i skålar, ringla över resten av kokosgrädden och strö på örter och rostad lök. Skär resten av limen i klyftor och servera till.
FOTO: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).