Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

Glas(s)igt i småländska Kosta

140882_Kosta_Boda_Art_Hotel

Hälsa & Fitness checkar in på ett designhotell och spa där närheten till glaset märks i allt från behandlingar till efter-middags-drinken i den fantastiska glasbaren.

Glasriket är den del av Småland där glasindustrin föddes någon gång under 1700-talet, och Kosta Boda är än idag ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst. På senare år har glasindustrin tyvärr inte varit lika lönsam, och glasbruk efter glasbruk har tvingats lägga ner. Men inte i Kosta, som stoltserar med Sveriges näst äldsta glasbruk som varit i drift sedan 1742. Här öppnades 2006 en varumärkesoutlet som kom att förvandla den lilla sömniga turistpärlan till ett förstklassigt turistmål – fortfarande med glaset i fokus. Den som vill studera glasblåsning på nära håll, och kanske själv prova på, kan titta förbi Kosta Glascenter som har öppet varje dag fram till mitten av augusti. Dessutom är det så här i Astrid Lindgren- och Vilhelm Moberg-land, och särskilt sommartid, svårt att inte bli charmad av småländsk naturromantik som stengärsgårdar, enebackar och glittrande små sjöar.

HOTELL:
Femårsjubilerande Kosta Boda Art Hotel föddes ur en vision som New Wave Groups ägare Torsten Jansson hade om att låta människor få uppleva glas på ett helt nytt sätt. Hotellet fungerar även som konstgalleri – all glaskonst som pryder tak och väggar är till salu! Sju av Kosta Bodas välkända formgivare har medverkat vid designen av hotellets olika delar, och bland annat fått sätta sin prägel på varsin korridor med konstglas och designade textilier på varje rum. Under vår vistelse bor vi i Bertil Valliens, känd för sina glasbåtar, korridor och kan därför bland annat vila ögonen på en fantastiskt vacker tavla, som även den är till salu, om än till ett pris som reskassan inte vill tillåta just den här helgen… Bertil Vallien är förresten den första glaskonstnär du möter när du kliver in i hotellets lobby, och beskådar den gigantiska smidesljuskronan som är fylld med 600 munblåsta glasdroppar.

Annons

SPA:
Be gärna om att få låna ett par simglasögon i receptionen och dyk ner på poolens botten för att studera glaskistorna där diverse glaskonstverk finns representerade. Min favorit i spaet blir snart den varma inomhuspoolen där det är fantastiskt skönt att bara sjunka ner och låta det 38-gradiga vattnet skölja bort alla tankar på vardagsstress. Eftersom det är sommar när Hälsa & Fitness besöker hotellet, passar vi på att lapa i oss lite sol i loungestolarna som omger den stora utepoolen. När solen går i moln hoppar vi ner i den varma utomhuspoolen en stund, för att sedan gå in och låta temperaturen höjas ytterligare inne i bastun. Jag är väldigt förtjust i att bada ångbastu, och blir glatt överraskad av att det finns en sådan också att välja på.

BEHANDLINGAR:
Undertecknad passade på att testa en av hotellets signumbehandlingar, den timslånga Art Glass Escape. Du som har testat hotstone-massage kommer att känna igen dig – skillnaden nu är att du blir masserad med glaskonst! Efter behandlingen får jag med mig en liten present: Åsa Jungnelius glasskulptur ”Hot Lips”, samma typ av glaskonst som jag precis blivit masserad med. Känslan efter den avslappnande arm- och handmassagen som avslutade behandlingen sitter i flera dagar, och jag blir glad varje gång jag ser den lilla glasskulpturen som numera pryder mitt skrivbord. Leendet växer ytterligare vid tanken på fiskpedikyren som vi också passade på att testa.

TRÄNING:
Gruppträning är stort på Kosta Boda Art Hotel, och man erbjuder klasser som zumba, box, yoga, vattengympa, core och tabata. På gruppträningspassen får vi sällskap av entusiastiska Kosta-bor, vilket vi ser som ett kvalitetstecken på att träningen är lika populär som effektiv. Den som hellre tränar själv har ett välutrustat gym till sitt förfogande, och kan såklart även simma några längder i poolen. Vi börjar vår morgon med ett tidigt simpass innan frukost och kan då njuta av att ha hela spaavdelningen för oss själva till en början.

MAT & DRYCK:
Fokus ligger på lokalproducerade råvaror och småländska smaker. Även här går närheten till glaset igen, och man anordnar förutom traditionella öl-, vin- och whiskyprovningar även speciella ”glasprovningar”. För den sistnämnda aktiviteten används upplevelseglas ur Erika Lagerbielkes servis Difference, som tagits fram för att förstärka smak och doft hos olika typer av drycker. Inredningen i restaurangen är signerad Ulrica Hydman-Vallien vars färgglada design de flesta nog känner igen.

GÖR:
Passa på att besöka outleten, där det bland annat finns en 2000 kvadratmeter stor sportaffär. Vi passade på att fylla på träningsgarderoben med bland annat skor och tights för en bra bit under halva priset. Den som är sugen på att spana in livs levande älgar – kanske har du nyfikna barn med i resesällskapet? – kan titta förbi Grönåsens Älgpark som ligger strax utanför samhället. Ryktet säger att där just nu traskar runt en livs levande VIT älg…

RES HIT:
Om du älskar konst och design och vill uppleva detta på ett helt nytt sätt! Att komma så nära glaset – i poolen badar du i princip i det – är verkligen en unik upplevelse. Vetskapen om att det finns 20 000 kvadratmeter kvalitetsshopping på andra sidan gatan från hotellet räknat talar också för ett Kostabesök.

PRISEXEMPEL:
Ett Spapaket Lyx med övernattning, spaentré, valfri 50-minutersbehandling, lunchbuffé, eftermiddagssmoothie, trerätterssupé och frukost kostar från 2 295 kronor per person. Det finns även populära dagspapaket där man antingen kan boka morgon-, lunch- eller kvällsspa. Pris från 695 kronor per person. Läs mer på kostabodaarthotel.com

AV: Sara Valfridsson

Tags : Kostaspa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.