Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

Hjälp, är det där mjäll?

mjäll

Män drabbas oftare än kvinnor av mjäll. Men eftersom hormoner ofta ligger bakom besvären kan kvinnor drabbas hårt under vissa perioder i livet, till exempel i tonåren eller vid en graviditet. Huden i hårbottnen – precis som på övriga kroppen – förnyas hela tiden, vilket yttrar sig genom att hudflagor, som generellt är osynliga för ögat, ramlar bort. Om mängden hudflagor som lossnar ökar märks detta i form av ”mjäll” (torra, vita fjäll som alltså är död hud). 

Precis som huden på övriga kroppen kan hårbottnen bli torr och irriterad, vilket kan leda till att större mängder flingor och flagor ramlar bort. Även den som har fet hårbotten kan drabbas av mjäll. Den torra typen av fjäll lossnar lätt och faller ner på axlarna, medan den feta typen ofta fastnar uppe på huvudet. Oavsett orsaken till dina mjällproblem förvärras de om du använder starka hårprodukter, till exempel stylingprodukter som spray och mousse. Även åtsittande mössor och hattar, som hindrar huden från att andas, kan trigga problemen, enligt Vårdguiden.

Torr hårbotten
Torr hårbotten är förmodligen orsaken till dina mjäll om du knappt ser flingorna, och de inte kletar sig fast i hårbottnen. Prova ett milt mjällschampo eller en intensivkur mot torr hårbotten.

Annons

Fet hårbotten
Om hudflagorna är lite större och du vet med dig att du tvättar håret ofta, är det troligt att mjällen beror på en fet hårbotten. Testa ett mjällschampo med aktiva ingredienser (om du inte har så stora besvär att du behöver vända dig till en läkare). I övrigt kan du försöka att inte tvätta håret för ofta, och använd gärna ett schampo med selen som är anpassat för mjällbesvär.

Hudsvamp
En tredje orsak till mjäll är jästsvamp som finns naturligt i huden, och som din hårbotten reagerar mot om den blir för riklig. Är det jästsvamp och du har beläggningar i hårbottnen är besvären lite svårare att komma till rätta med, men ett schampo med ingredienser som motverkar svamptillväxten är en bra start.

5 fakta om mjäll
• Du kan få mjäll oavsett om du har torr eller fet hårbotten.
• Mjäll smittar inte.
• Jästsvamp, eller snarare en reaktion mot denna, kan vara en bakomliggande orsak till mjäll.
• Mjäll är vanligt under tonåren och puberteten.
• Om du fått mjäll och är gravid eller ammar bör du välja ett medel baserat på selensulfid.

 

AV: Emma Samuelsson FOTO: Fotolia

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.