Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Skönhet

Naturligt från rot till topp

hair

Vilka ingredienser kan man hålla utkik efter i ekologiska produkter och vilka ämnen ska man undvika? Nyfiket kontaktade vi svenska eko-märket Rosenserien för att få svar. 

HALLÅ DÄR, EXPERTEN!
Helene Askild är pressansvarig för Rosenserien, som enbart tillverkar ekologiska hår- och hudvårdsprodukter, snälla mot miljön och milda mot huden.

Vilka ingredienser bör man undvika i hårvårdsprodukter om man vill ha så naturliga produkter som möjligt?
– Undvik mineraloljor och silikonoljor av alla slag. Silikonerna har ofta ändelser som -cone och -xane i innehållsförteckningen. Zinkpyrition är ett riktigt starkt ämne, förbjudet i båtfärg men tillåts i schampo! Alkoholer ska man också undvika då de torkar ut håret och hårbotten.

Annons

Vilka bra ekologiska ingredienser kan man titta efter?
– Vegetabiliska, näringsrika oljor är alltid bra för håret och arganolja och jojobaolja passar extra bra då de skyddar och ger näring till hår och hårbotten.

Hur kan man veta att produkten säkert är ekologisk? Vilka certifieringar står bakom er?
– Tyvärr finns det ingen standard idag. För en del ekologiska märkningar räcker att en produkt innehåller tio procent ekologiskt odlade råvaror, medan en del kräver högre procent. Det är även olika gällande hur stor andel av ingredienserna som ska vara naturliga för att få olika märkningar. Rosenseriens arganschampo till exempel är framtaget av hundra procent naturliga ingredienser, varav cirka 64 procent är ekologiskt odlade och certifierade. Märkningar som granskar detta är bland andra NaTrue och Ecocert. Även Svanen kan göra en granskning av hur stor del av en produkt som är ekologisk.

Kan håret reagera på något särskilt sätt till en början när man går över till produkter med naturliga och nedbrytbara tvättämnen?
– När man byter en produkt så upplever man ofta en förändring. Det brukar ta omkring en månad för håret att anpassa sig efter en ny produkt, så man får ha lite tålamod. Många ekologiska schampon löddrar inte som vanliga schampon, men det är inte löddret i sig som gör rent.

TIPS!
När du byter från traditionella till ekologiska hårvårdsprodukter kan håret bete sig lite annorlunda i början. Från att vara glansigt och hälsosamt tack vare silikoner som döljer skadade partier, får håret nu näring på djupet – silikonerna sköljs gradvis ur, och därför kan håret se lite trött och livlöst ut i början. Håll ut – glansen återfås inom några veckor! 

 

AV: Emma Samuelsson, FOTO: Fotolia

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.